Niet iedereen mag of wil eieren eten. Het kan zijn dat je lichaam reageert op eieren of misschien eet je graag vegan. Bij het bakken kun je eieren in gebak soms vervangen door bijvoorbeeld banaan, pindakaas, appelmoes, geweekte chia- of lijnzaad. Het werkt allemaal wat bindend, maar het bakt niet als ei.
Alternatieven voor ei
Ingrediënten als appelmoes, pindakaas en banaan geven bovendien een dominante smaak aan je baksel. Dat is niet het geval bij dit fijne alternatief: Egg replacer als ei-vervanger!
De egg replacer doet waar het voor bedoeld is; een ei vervangen bijvoorbeeld in cakes, koekjes, gebak, pannenkoeken en zelfs meringues. Het geeft net als ei binding en door het rijsmiddel dat erin zit, ook wat volume.
In een verpakking zitten maar liefst 66 “eieren”. Nieuwsgierig geworden, ben ik voor je aan de slag gegaan. Zelf eet ik niet ei-vrij, maar ik vind het leuk om alternatieven beter te leren kennen, want ik krijg met enige regelmaat vragen over eivrij bakken.
Waaruit bestaat de egg replacer
Een doos vol poeder? Maar wat zit er eigenlijk in? De eivervanger bestaat uit 2 glutenvrije meelsoorten: aardappelzetmeel en tapiocazetmeel. Als rijsmiddel wordt calciumcarbonaat gebruikt. Om het rijzen te ondersteunen een zuur: citroenzuur. Het bindmiddel is plantaardig: methylcellulose.
Je kunt de egg replacer dus ook gebruiken als je glutenvrij, tarwevrij, lactosevrij, gistvrij, ei-vrij en dus vegan bent.
Hoe vervang je een ei, een eiwit of een eidooier
Ei vervangen: 3 gram poeder (1 theelepel) en 30 gram water goed doorroeren.
Eiwit vervangen: 3 gram poeder (1 theelepel) en 15 ml water goed doorroeren.
Eidooier vervangen: 3 gram poeder (1 theelepel) en 7,5 ml water (halve eetlepel) goed doorroeren.
Scrambled eggs, gekookte of geporcheerde eieren kun je er niet mee maken, de egg replacer gebruik je voor de rijzende, bindende en luchtige werkingen. De mix is niet bedoeld om puur te eten en dus kan het niet de smaak van ei toe voegen aan je gerechten.
Een ei vervangen met de egg replacer? Werkt dat?
Onlangs heb ik caketjes gebakken met de eggreplacer en het werkt. Ik moet wel zeggen dat de structuur en smaak anders is dan bij een gebruikelijk ei, maar de cakejes zijn goed gelukt en smaken goed. Het is net als de vega-burger die niet hetzelfde kan smaken als een echte hamburgeromdat je de structuur en smaak van het vlees niet hebt. Of alternatieven voor brood welke nooit zo luchtig kunnen worden omdat je de gluten mist. Zo is het ook met dit alternatief. Het lukt goed, maar is anders. Daarbij moet je ook een beetje open staan voor een ander resultaat. Leuk toch, bak je zonder ei toch maar mooi een schaal vol cakejes!
Voor is de eggreplacer een heel fijn alternatief als je geen ei wilt eten of mag eten. Het is niet dominant van smaakt, werkt en met een doosje heb je zowaar 66 eieren op voorraad!
Het recept voor deze cakejes zal ik binnenkort online zetten, het lijkt ook ook erg luek om een keer meringues bakken en pannenkoeken te maken met deze vervanger.
Waar is egg replacer of ei-vervanger te koop?
Egg replacer of ei-vervanger is te koop in sommige XXL supermarkten (o.a. bij AH) , winkels vol gezondheidsproducten, vegan of biologische producten. Ik vond het zelf bij mij bij een dorp in de buurt.
Veel meer recepten met egg-replacer vond ik het het bakboek van Funky vegan van Emma Herngreen. Een superleuk bakboek en een aanrader als je eivrij wilt eten en bakken.
Het Funky Vegan Bakboek van Emma Herngreen
Is verkrijgbaar in de boekenwinkel.
Nieuwsgierig? Hier Lees je het review met lekker veel foto’s!
ISBN: 9789000364558
Comments