Engelse koek een favoriet recept voor Metakids!
Mag ik je zo vlak voor de feestdagen voorstellen aan een bijzondere gastblogger. Mijn behoorlijk stoere collega Wilma de Ruiter- Kamperman zet zich ieder jaar in, om donaties te werven voor Metakids. Dit doet ze door o.a. een duik in de zee te nemen op nieuwjaardag en bakt ze een flinke schaal met deze favoriet bij ons op het werk: Engelse koek! Als dat niet hartverwarmend is! Waarom Wilma een duik neemt in het ijskoude water en een flinke portie Engelse koek maakt, vertelt zij je zo zelf. Lees haar verhaal en maak de het recept dat al jaren favoriet is bij ons op de afdeling van het ziekenhuis waar we werken.
Geloof me, deze Engelse koek is echt een pareltje. Dit is zo’n recept die je tussen je lievelingsrecepten wilt hebben! Ideaal om uit te delen of trakteren op je werk of op school!
Een duik in het ijskoude water op nieuwjaarsdag voor Metakids, stoer hoor!
Even voorstellen
Ik zal me even voorstellen, ik ben Wilma de Ruiter – Kamperman. Ik ben 38 jaar, getrouwd en moeder van 2 dochters (Isabel en Juliet) en een zoon (Floris). Ik werk als verpleegkundig manager in het Erasmus MC op de longafdeling. Zodoende ken ik Carola! We delen onze interesse voor het bakken van lekkere dingen.
Annet en Sven
Goede vrienden van mij, Annet en Jelger hebben twee zoons, Sven en Lars. Sven, hun oudste zoon, heeft de ziekte SanFilippo. Dit is een ernstige, dodelijke stofwisselingsziekte, waarbij hij steeds verder achteruit gaat. Hij is nu 8 jaar, maar inmiddels praat hij niet meer en lopen wordt steeds moeilijker.
Om geld in te zamelen voor deze zeldzame ziekte gaan wij (Annet, Jelger en ik) met een grote groep mensen de nieuwjaarsduik doen in ’s Gravenzande. Dit doen we in samen de stichting META kids. Zij zamelen geld in om onderzoek te doen naar zeldzame ziekten, waaronder SanFilippo. Hier zoek ik elk jaar sponsoren voor. Deze sponsoren zoek ik dan onder andere op mijn werk.
Om het affiche aanlokkelijk te maken, zet ik er al jaren Engelse koek bij. Dat trekt altijd mensen! Inmiddels weten mijn collega’s al dat het weer tijd is voor de nieuwjaarsduik als ik aankom met mijn Engelse koek! En wordt er altijd gul gedoneerd om zo de stichting META kids te helpen! Hier ben ik altijd zeer dankbaar voor.
Aangezien er nooit genoeg donaties kunnen zijn, zijn alle donaties welkom. Mocht je willen doneren (kan ook anoniem), kan dit via onderstaande link.
Eet smakelijk!
Engelse koek een favoriet recept voor Metakids!!
Benodigdheden:
295 gram boter
250 gram bloem
75 gram witte basterdsuiker
120 gram lichtbruine basterdsuiker (ik gebruikte 60 gr witte en 60 gram bruine basterdsuiker)
1 blikje gecondenseerde melk
2 eetlepels keukenstroop
350 gram melkchocolade (de goedkoopste werkt prima)
2 x een snufje zout (niet in het recept, maar wel lekker)
Bakvorm van 28 x 18 cm
Engelse koek maken
Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht of op 200 graden met boven- en onderwarmte. Doe de bloem met de witte basterdsuiker in een kom. Snij 175 gram boter uit de koelkast in blokjes en voeg een snufje zout toe. Verkruimel het geheel snel met je vingertoppen tot kruimels.
Kneed de de kruimels vervolgens snel tot een stevig deeg en verdeel het gelijkmatig in het bakblik of overschaal van 28 x 18 cm. Prik met een vork gaatjes in het deeg bak de bodem ongeveer 25-30 minuten lichtbruin en gaar. Laat de bodem in de vorm afkoelen op een rooster.
Juliet, Floris en Isabel, de kinderen van Wilma. Engelse koek, een heel fijn recept om te bakken om te trakteren op je werk/school of uit te delen!
Doe de gecondenseerde melk, de lichtbruine basterdsuiker, 120 gram boter, een snufje zout en de stroop in een pan en breng het zachtjes aan de kook. Loop niet weg en blijf constant roeren!
Na het koken roer je het geheel nog 5 minuten door op een zacht vuurtje, blijf constant roeren. Schenk het over de afgekoelde koek en laat het zo’n 2 uur stevig worden in de koelkast.
Smelt de chocolade au bain marie in een pan en laat het een klein beetje afkoelen. Schenk de chocolade vervolgens over de karamellaag en laat het afkoelen in de koelkast. Hou de koek in de gaten en snij het in stukken voordat de chocolade té hard is geworden.
Hou de koek in de gaten en snij het in stukken voordat de chocolade té hard is geworden.
Dankjewel!
Bedankt lieve Sven en zijn vader en moeder, voor de mogelijkheid dit artikel te schrijven en de foto’s die jullie hiervoor beschikbaar stelden! Bedankt Wilma, dat je dit populaire recept van Engelse koek - je zou het ook miljonairs shortbread kunnen noemen - met ons wilde delen.
Ik hoop dat je ook dit jaar weer veel donaties binnen haalt om meer bekendheid geven en meer onderzoek voor de behandeling van de ziekte SanFilippo en andere stofwisselingsziektes.
Meer weten over metabole ziekten?
Stofwisselingsziekten
תגובות