Al een tijdje wil ik flapjacks Engelse havermoutkoeken maken. Dit zijn klassieke havermoutkoeken met een wat grappige naam. Deze plaatkoeken met havermout bevatten naast een flinke portie havermoutvlokken boter en suiker. De drie vormen samen geweldig koppel en zijn hierdoor eenvoudig te maken. Ik heb eerder havermoutkoeken gebakken en die zijn misschien wel ergens familie van de flapjacks. Online zie je vele variaties; met extra ingrediënten, of juist een iets gezondere variant. Ik vind het geen straf om af en toe met een nieuwe variatie te komen op het blog want tjonge, wat zijn het een lekkere koeken en wat zij ze zijn ze snel klaar.
Proeven mag
De koeken zijn heel makkelijk om te maken. Ingrediënten in een beslagkom, door elkaar kneden en zo de oven in. Een kidsproof-recept en proeven mag, want er zit geen rauw ei doorheen. Het fotograferen van de koeken kostte nog de meeste tijd want laten we eerlijk zijn; de flapjack is een tikkie saai. Hoe ik de camera ook verschoof; Flappy wilde niet lief de camera in kijken. Gelukkig is de smaak alles behalve saai en zijn ze los op de foto best aantrekkelijk.
Golden syrup
In Groot Brittannië voegen ze naast de suiker ook een paar eetlepels golden syrup toe. Deze siroop is in Nederland matig verkrijgbaar maar kan worden vervangen door honing. Zelf had ik meer zin in de smaak van Hollandse stroop, omdat stroop een fijne karamelsmaak geeft. Dadelstroop lijkt me ook een goede optie of een goede maple syrup.
Grove vlokken
Kies bij dit recept niet voor gebroken havermoutvlokken, maar voor de hele vlokken. Naast dat dit ook bij het klassieke recept hoort geeft het de koeken wat meer structuur en bite. Tegenwoordig kun je hele vlokken vinden in steeds meer supermarkten (o.a. Lidl en AH) bij de goedkope varianten van havermout. Voor minder dan 60 cent heb je een pak van 500 gram.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Flapjacks Engelse havermoutkoeken
Benodigdheden voor een 20 x 20 cm bakvorm
250 gram grove havermoutvlokken
110 gram lichte basterdsuiker of rietsuiker
125 gram boter op kamertemperatuur
4 eetlepels Hollandse stroop (of honing) is 60 gram
Snufje zout
Recept flapjacks Engelse havermoutkoeken
Vet het bakblik iets in met boter en bestrooi het licht met bloem of bedek het blik met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 175 graden bij een het lucht oven of op 195 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Kneed alle ingrediënten door elkaar en vul het bakblik.
Duw de ingrediënten met een lepel goed plat en in de hoeken.
Bak de flapjacks in ongeveer 16-18 minuten goudbruin.
Laat de koeken afkoelen voordat je ze aansnijdt.
Glutenvrij en vegan
Eet je glutenvrij? Kies dan voor glutenvrije havermout.
Liever geen dierlijke producten? Gebruik dan plantaardige boter.
Opwaarderen
Het lijkt me heerlijk om flapjacks extra lekker maken door er stukjes chocolade door te doen, nootjes, stukjes fruit, rozijnen, kokos, pindakaas, kaneel of koekkruiden. Maar dit zal in bepaalde verhoudingen moeten. Rozijnen, kokos en nootjes? Dan minder havermoutvlokken. Welke variatie wil je graag dat ik voor je ga maken?
Bewaren
Flapjacks zijn door de suiker en stroop een beetje kleverig van binnen en dat maakt ze zo lekker.
Bewaar je koeken goed afgesloten in een trommel. Je kunt ze ook invriezen voor later.
Comments