Afgelopen zondag regende het de hele dag non-stop. Dat kon mijn zus niet schelen; zij trok haar regenpak aan en kwam op de fiets naar ons toe. Nou eten we echt wel koek af en toe maar zo'n koektrommel vol als wij vroeger thuis hadden, hebben we niet. Tijd om Flapjacks met gedroogde abrikozen te maken. Engelse flapjacks zijn heerlijke koeken met havermout die heel snel klaar zijn; alle ingrediënten afwegen, kneden en in een bakvorm verdelen. Dit is sneller gedaan dan de oven op kan warmen. Deze omdat deze havermoutkoeken stukjes gedroogde abrikozen bevatten is de hoeveelheid suiker iets geminderd.
Heerlijk bij een kopje koffie of thee. In minder dan een half uur stond het bakblik af te koelen, dus tegen de tijd dat mijn zus naar binnen stapte, konden we smullen van de flapjacks.
Glutenvrije flapjacks; havermoutkoeken
Wil je graag glutenvrije koeken maken? Controleer dan in de winkel of de havermout glutenvrij is. Dit wordt meestal vermeld op de verpakking.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Flapjacks met gedroogde abrikozen
Benodigde ingrediënten voor een vorm van 20 x 20 cm:
130 gram boter om kamertemperatuur
80 gram lichtbruine basterdsuiker
150 gram gedroogde abrikozen in kleine stukjes
4 eetlepels stroop
175 gram havermout
Snufje zout
Flapjacks met gedroogde abrikozen
Verwarm de oven voor op 175 graden bij een heteluchtoven of op 195 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Bekleed de bakvorm met bakpapier of smeer het in met boter en bestrooi het licht met bloem.
Kneed alle ingrediënten goed door elkaar met de hand.
Verdeel het beslag in de bakvorm en strijk het plat met een lepel of spatel.
Bak de flapjacks in 16-18 minuten goudbruin.
Haal de flapjacks met gedroogde abrikozen uit de oven en laat ze goed afkoelen voor je ze in stukken snijdt. Het snijden gaat beter en strakker als ze goed zijn afgekoeld.
Bewaren
Flapjacks zijn door de suiker en stroop een beetje kleverig van binnen en dat maakt ze zo lekker.
Bewaar je koeken goed afgesloten in een trommel. Je kunt ze ook invriezen voor later.
Comments