Pas op! Deze cake is zo zacht dat heeft een paar nadelen. Deze fluweelzachte cake wenst teder behandeld te worden en daarbij, hoop ik dat je over een behoorlijk portie zelfdiscipline beschikt, Want blijf daar maar eens van af! Fluweel zachte perzik cake, hoe meer Amerikaanse recepten ik bak, hoe lekkerder ik ze vaak vindt. Als je de Hollandse cakes goed mixt en bakt zijn ze lekker, maar Amerikaanse recepten gebruiken vaak zure room of olie in plaats van boter. Dat klinkt misschien niet zo aantrekkelijke maar je bakt er heerlijk zachte cakes mee.
Tip: Cake gebakken met boter bewaar ik nooit in de koelkast. Hij wordt er steviger van maar verliest zijn mooie structuur.
Dit recept is afkomstig van Martha Stewart. Zij heeft nog veel meer cakerecepten, dus ik ben nog lang niet uitgebakken wat betreft Martha’s recepten.
Fluweel zachte perzik cake
Recept van Martha Stewart
Benodigdheden voor een grote tulband/Bundt vorm met 2,4 Liter inhoud
230 gram boter voor de cake en 110 gram boter voor de topping (lekker zacht op kamertemperatuur)
390 gram bloem plus wat extra
1 theelepel zout
6 grote eieren op kamertemperatuur
1 theelepel baking soda/baksoda (te koop in grote supermarkt of toko)
4 perziken in halve stuks gesneden, ik gebruikte perziken uit blik. Evt. kun je voor ander fruit kiezen
450 gram suiker waarvan 30 gram voor de topping
250 gram zure room
1 1/4 theelepel kaneel
1 1/4 theelepel vanille extract
Eventueel wat slagroom als extra verwennerij
Fluweel zachte perzikcake
Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven). Vet je vorm in en bedek de vorm met wat bloem om vast bakken te voorkomen.
Mix de bloem, de baksoda en het zout door elkaar. Dep de perziken goed droog en haal ze kort door wat bloem. Ik neem aan dat dit is om de perziken op zijn plaats te houden tijdens het bakken, maar de luchtige cake doet ze toch naar beneden zakken.De onderkant is straks de bovenkant van de cake.
Mix 230 gram zachte (belangrijk!) boter en 420 gram suiker op een medium stand door elkaar tot het lekker luchtig. Dit kan even duren, maar geduld wordt beloond.
Nu mag er steeds een ei bij dit mengsel. Als het goed is opgenomen in het deeg mag het volgende ei erbij.
Mix nu de droge ingrediënten door het geheel in 2 delen. Mix niet langer dan nodig. De zure room en de vanille mag nu toegevoegd worden.
Roer de perziken door het deeg. Kort roeren met een spatel is voldoende en klaar.
Vul je bakvorm en sla de vorm een paar keer stevig tegen het aanrechtblad om lucht dat gevangen zit in de vorm te laten ontsnappen.
Bak de cake in een uur gaar. Controleer met een satéstokje of de cake inderdaad gaar is.
Haal de cake uit de oven en laat het zeker 15 minuten afkoelen. Haal je de cake te vroeg uit de vorm dat is de kans op scheuren denk ik erg groot.
Natuurlijk is je cake zo ook al lekker! Maar wil je toch dat extra laagje, dan gaan we nog even verder. Smelt de 110 gram boter die je nog over had met 30 gram suiker en de kaneel. Roer goed door. Bestrijk de cake.
Lekker: maak een mengsel van suiker en kaneel en strooi dit over je cake!
Tip: gebruik je een blik met perziken?
Het sap kun je inkoken met wat suiker voor een lekkere suikersiroop. Heerlijk over je yoghurt, met wat spa rood in een mooi glas met een rietje. Of besprenkel je cake neen klein beetje!
Comments