Gestampt muisjes is een typisch Nederlands product van De Ruijter. Het bestaat sinds 1860. De 24-jarige Cornelis Rutgerus de Ruijter begon een banketbakkerszaak in Baarn. Tijdens zijn opleiding leerde hij het geheim van geboortemuisjes. Kleine anijszaadjes werden voorzien van een paar lagen suiker en kregen van een mooi glanslaagje.
Het is echt een Nederlandse traditie om de geboorte van een kindje te vieren met beschuit met muisjes. Blauwe muisjes bij de geboorte van een jongen is geboren, roze bij een meisje.
Gestampte muisjes van De Ruijter zijn gemaakt van geboorte muisjes die niet de goede vorm hebben.
Anno nu worden gestampte muisjes gemaakt van roze en blauwe muisjes. Als je goed kijkt kun je zelfs roze en blauwe stipjes zien. Gestampt muisjes worden gemaakt van muisjes die niet het goede formaat hebben. Ze worden tijdens het productieproces tussen de andere muisjes gehaald, voordat deze een glanslaagje krijgen.
Over het gebit van oudere dames en gestampte muisjes
De gekleurde muisjes werden vroeger al snel populair, maar er waren wat oudere dames, die de zaadjes te hard vonden voor hun gebit. Toen is het idee geboren om de muisjes fijn te stampen.
Wist je dat je rose muisjes met een s schrijft in plaats van met een z van roze? Dat komt omdat men vroeger het roze met een s scheef: rose
Hoe eet jij gestampte muisjes?
Op je brood of op een beschuitje met boter? Probeer het ook eens te gebruiken voor je bakkunsten.
Gebruik gestampte muisjes eens als smaakmaker en vervang een deel van de suiker in cake, koekjes door gestampte muisjes.
Pimp je vullingen voor taart, cupcakes.
Verras brood en meng een flinke snuf het deeg te mengen.
Een paar theelepels door de warme melk zal je verwarmen.
Als vulling van truffels en bonbons.
In recepten rondom Sinterklaas.
Als suiker over pannenkoeken en poffertjes.
Strooi gestampte muisjes eens over zomerse aardbeien.
Comentarios