Deze gevulde speculaaskoeken zijn een heerlijke variatie op de Hollandse gevulde koek. Wie houdt er niet van de heerlijke koeken met een krokante korst en een zachte vulling van amandelspijs. De koeken zijn goed gekruid met speculaaskruiden waardoor je hele huis heerlijk ruikt. De Sinterklaaskoeken zijn bescheiden van formaat; dat is heel fijn voor je weegschaal maar naar verhouding heb je dan vaak wel iets minder amandelspijs in de koeken. Je kunt de koeken natuurlijk ook iets groter maken als je dat wilt. Normaal gebruik ik amandelspijs bij gevulde speculaaskoeken, maar het leek mij leuk om eens een variant uitproberen van amandelspijs: banketspijs of bonenspijs, daar vertel ik je later meer over Maar welke vulling je ook kiest, de bakpiet zal blij zijn dat je een handje helpt. Je zal merken dat het verrassend makkelijk is om zelf gevulde speculaaskoeken te bakken.
Verschil amandelspijs en banketspijs oftwel bonenspijs
In goede gevulde koeken zit amandelspijs. Wist je dat er vaak in goedkope varianten van b.v. gevulde koeken of gevuld speculaas geen amandelspijs wordt gebruikt maar een mengsel op basis van witte bonen en suiker? Witte bonen zijn goedkoop, vrij neutraal van smaak en daardoor goed als alternatief te gebruiken. Het wordt goed op smaak gebracht met citroen en amandelextract. Daarbij is banketspijs een ideale vervanger voor amandelspijs voor personen met een notenallergie. Meer lezen over banketspijs of bonenspijs en hoe je het maakt lees je in dit artikel.
Waarom het ideaal is om je deeg voor speculaaskoeken een paar dagen eerder te maken
Over het algemeen moet je koekjesdeeg laten rusten in de koelkast. Vaak minimaal een uur maar een nacht is ook prima. Bij speculaas koeken is het handig om het deeg nog eerder te maken, tot wel 1-2 dagen eerder. Speculaaskruiden kunnen dan goed in het deeg trekken.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Gevulde speculaaskoeken
Benodigde ingrediënten voor 8-9 stuks van 6 cm:
70 gram boter
35 gram witte basterdsuiker
¼ e ei
100 gram bloem
2 gram bakpoeder
8 gram speculaaskruiden
Snuf zout
Voor de vulling:
Ongeveer 75 gram amandelspijs via dit recept
OF ongeveer 75 gram banketspijs of bonenspijs via dit recept
Voor bovenop:
3-5 amandelstiften of halve amandelen per koek
Ook nodig:
Ronde gekartelde uitsteker of glas van 6 cm
Gevulde speculaaskoeken
Maak een de 75 gram vulling met het recept voor amandelspijs of banketspijs. Je kunt het eventueel ook een paar dagen eerder maken, bij amandelspijs wordt dit zelfs geadviseerd zodat het kan rijpen.
Kneed de ingrediënten van het koekdeeg door elkaar en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit tot ongeveer 3 mm en steek hier rondjes van 6 cm uit; voor iedere koek, 2 cirkels.
Smeer een klein beetje geklutst ei op de randen van het deeg, leg een bolletje amandelspijs in het midden en bedek de amandelspijs met een tweede plakje deeg. Duw de randjes voorzichtig aan.
Smeer de koeken in met een geklutst ei en versier ze met halve blanke amandelen.
Laat de koeken een half uur rusten, verwarm ondertussen de oven op 200 graden bij een heteluchtoven of op 220 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Bestrijk de gevulde koeken nogmaals met geklutst ei en bak de koeken in 10-15 minuten gaar.
Gevulde koeken bewaren
Alle varianten van gevulde koeken zijn vers het allerlekkerste om te eten. Het randje is knapperig en de smaak is optimaal. Bewaar de koeken goed afgesloten zodat er geen vocht bij kan komen waardoor de koeken zacht worden. De gevulde speculaaskoeken zijn een dag of vijf houdbaar.
Zijn de koeken toch iets zacht geworden? Je kunt de gevulde koeken kort in de oven bakken waardoor ze weer knapperig worden. Zelf vind ik de airfryer ook ideaal voor dit soort korte baksessies. Zeker als het maar om een paar exemplaren gaat.
Teveel koeken?
Je kunt de koeken ook heel goed invriezen voor later!
Comments