Eigenlijk was ik van plan om kleine ontbijttaartjes te maken. Kleine taartjes met de ingrediënten waarmee we in Nederland vaak ontbijten: yoghurt of kwark met fruit en muesli. De bodem wilde ik graag maken alsof het “overnight oats” was: healty & ongebakken. Als je de bovenkant met kwark en fruit maakt, is het wel zo leuk als het zo stevig is als een echte kwarktaart. Kleine taartjes? Ik had niet genoeg taartringen. Een grote taart is het dus geworden en ik vind het echt een aanrader!
Je kunt dit taartje dus eten als een alledaags gezonde keuze, maar je zou het zelfs als ontbijt kunnen eten. Lekker!
Maak bij dit taartje je eigen keuzes: volle-, magere of vegan kwark, wel of geen suiker, gelatine of agar agar
Makkelijke gezonde kwarktaart
Maak het jezelf niet moeilijk. Wat vind jij lekker, wat heb je in huis? Jij bepaald natuurlijk hoeveel je eet, maar je kunt eigenlijk veel meer keuzes maken dan je wellicht denkt. Neem bijvoorbeeld de kwark. Kies je voor magere kwark of volle kwark. Misschien heb je wel liever soyakwark. Voeg je veel suiker toe aan je kwarklaag of maar een klein beetje; jouw smaak bepaald.
Natuurlijk kan dit ook honing, kokosbloesemsuiker of een andere suiker zijn. Ik gebruikte gelatine omdat dit lekker makkelijk werkt, maar je kunt ook kiezen voor het plantaardige agar agar.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Een ongebakken raw bodem van de taart
De bodem is niet gebakken. Dit heb ik bewust gedaan. Net als “overnight oats” krijgt het havermout en de nootjes de mogelijkheid om een nacht te staan. Het vocht uit de kwark zal de bodem “voor bewerken”, waardoor het makkelijker door onze darmen verteerd kan worden. Daarom maakte ik de taart een avond ervoor.
Wil je de taart niet als ontbijt, dat kan natuurlijk ook! De kwarktaart heeft wel een uur of 2-3 de tijd nodig om stevig te worden.
Gezonde kwarktaart als ontbijt maken
Benodigdheden voor springvorm van 18 cm:
Bodem:
60 gram pruimen, mooie Majool dadels zou ook lekker zijn
50-60 gram noten naar smaak of op voorraad
60 gram havermout
Flinke snuf kaneel
Kwarklaag:
500 gram kwark naar keuze
150 gram diepvries frambozen
5 blaadjes gelatine
1/2 theelepel vanillepoeder (of merg van halve peul), natuurlijk kan een zakje vanillesuiker ook
0-50 gram suiker of suiker naar eigen keuze (proeven!)
Gezonde kwarktaart als ontbijt maken recept
De raw bodem is een keukenmachine heel handig. Doe alle ingrediënten hierin en maal de mix tot je hem fijn genoeg vindt. Heb je geen keukenmachine? Misschien kan een blender of koffiemolen het havermout en de nootjes malen. De pruimen of dadels krijg je hier denk ik niet mee fijn. Deze zou ik dan heeeeeel fijn snijden met een scherp mes. Behalve dat de gedroogde vruchten wat smaak geven, zoetheid en gezond zijn voor de stoelgang, plakt het de ingrediënten ook goed aan elkaar.
Bekleed een springvorm en bedek de bodem met het mengsel. Druk het goed aan.
Week de blaadjes gelatine in koud water. Het beste is om de gelatine hier tijd voor te geven, maar ik geef toe dat ik die tijd vaak niet neem en de blaadjes na 15 minuten uit het water haal. Als de gelatine niet genoeg water heeft kunnen absorberen, dan haalt het vocht uit je gebak. Bij sommige recepten kan je baksel dan wat droog worden, maar bij deze kwarktaart heb ik daar niets van gemerkt.
Haal je gelatine te vroeg uit het water, dan zal het vocht uit je gebak onttrekken
Verspreid rondom de bakvorm op de bodem frambozen. Mijn frambozen waren ontdooid zodat ik ze wat makkelijker door het kwark kon mixen. Pas op het allerlaatste moment besloot ik ze rondom de vorm te spreiden. De frambozen die over zijn worden in een klein pannetje verwarmd. Druk als de frambozen wat fijn als ze warmer. Zo komt het vocht uit het fruit. Als het zacht is en kookt, mogen de uitgeknepen blaadjes gelatine erbij, roer goed door.
Mix de kwark los met de vanille. Mix het fruit-gelatinemengsel door de kwark en voeg eventueel suiker naar smaak toe.
Zoet willen eten is vaak een verwachtingspatroon in je hoofd
Minder zoet is een ook een mindset
Eerlijk is eerlijk. Ik gebruikte zelf 45 gram suiker door de kwark. Bij de eerste hap miste ik even de suiker. Bij de tweede hap was dat eigenlijk over. Zoet willen eten zijn niet alleen je smaakpapillen, het is ook een verwachtingspatroon in je hoofd. Gezonde kwarktaart als ontbijt maken is een klusje maar heerlijk toch om zonder schuldgevoel met een stuk taart ontbijten?
Zondagochtend ontbijt
Maak de taart eens op een zaterdagavond. Wat een verrassend ontbijt kun je dan op zondagochtend serveren. Hmmm, je eet alles wat je nodig hebt: fruit, vezels, eiwitten, voedzame koolhydraten. Met een kopje koffie erbij kan mijn dag op die manier niet meer stuk!
Het klinkt allemaal heel goed. ik ga deze taart ook maken.
ik vond zo lekker dessert voor bij de koffie of bij groot bezoek
In plaats van gelatine, zou je dan ook psyliumhusk kunnen gebruiken om te binden?