Was ik vorige week nog aan de superfood ontbijtreep, deze week ga ik een andere versie proberen, ik heb tenslotte nog meer gezonde ingrediënten in de kast staan en ik heb een idee om de reep lekker fris en fruitig te krijgen. De glutenvrije, vetvrije en suikervrije reep!
Scones kunnen best een beetje droog uitvallen maar niet als je er abrikozen in verwerkt die je een nacht van tevoren laat weken in een lekkere sap. Tropisch fruit, abrikozen- of mangosap. Zou dat ook werken bij een gezonde reep zonder gluten en geraffineerde suiker en vetvrij?
Zo maak je deze glutenvrije, vetvrije en suikervrije reep
Benodigdheden:
150 gram hazelnoten of andere ongebakken noten naar keuze
100 gram geschaafde amandelen
75 gram quinoa of andere zaden naar keuze
150 gram abrikozen
200 gram zachte dadels van goede kwaliteit
tropische vruchtensap of mango smaak
handje gojibessen of cranberry's voor de smaak en mooie kleur
1 medium ei
25 gram chiazaden eventueel
merg van 1 vanilleboon
snufje zout
evt. om reep meer te binden: eetlepel maizena, rijstmeel, boekwijtmeel of als je niet perse glutenvrij hoeft te eten zemelen of speltmeel.
Snij de abrikozen de avond van tevoren in stukken en laat ze weken in een bak met lekker fruitig sap.
Om het overtollige sap kwijt te raken, mogen de abrikozen de volgende dag een tijdje goed uitlekken. Dep eventueel de stukjes abrikozen nog een beetje droog.
Tijd om de noten te bakken. De noten zijn in een oven van 160 graden (hete lucht oven) in ongeveer 15 minuten mooi geroosterd.
Je kunt de quinoa en geschaafde amandelen ook meteen mee bakken maar ze hebben iets minder tijd nodig dan de noten dus deed ik ze in een aparte schaal, ze zijn na ongeveer 10 minuten licht gekleurd.
Ontpit de dadels en maal ze in een keukenmachine fijn. Je kunt de staafmixer ook proberen maar dat zal best moeilijk gaan. Goede dadels kun je ook heel erg fijn snijden. Het belang van de dadels is behalve dat deze de reep zoet maken, ook de ingrediënten aan elkaar kleven.
Schraap het merg uit de vanilleboon en voeg het toe bij de overige ingrediënten.
Kneed het geheel. De abrikozen zorgden voor een smeuig beslag. Ik voegde nog een paar eetlepels maïzena toe om het deeg iets steviger te krijgen. Maar je zou ook boekweitmeel of rijstemeel kunnen gebruiken. Hoef je niet glutenvrij te eten, dan kun je ook kiezen voor speltmeel of enkele eetlepels zemelen.
Bedek een brownievorm met bakapier. Mijn vorm was te groot, de loze ruimte vulde ik met mijn blindbakbonen.
De reep heeft 20-25 minuten nodig op 175 graden om tot een reep uit de oven te komen.
Kies eens voor een gezond tussendoortje! Ze zijn heerlijk.
Teveel glutenvrije, vetvrije en suikervrije repen gebakken? Verpak ze per stuk en vries ze in. Zo heb je altijd wat bij de hand om mee te nemen voor onderweg.
Comentarios