Tijdens het bakken verander ik vaak het recept ter plekke. Zo wilde ik graag paashaasjes bakken met aan de achterkant een grappig staartje. In de supermarkt ben ik gaan kijken wat daar geschikt voor zou zijn en ik kwam uit op tumtummetjes. Echter…. na het bakken van de koekjes leek het staartje niet echt op een staartje, maar meer op…., nou ja het zag er een beetje raar uit. Je begrijpt me vast wat ik bedoel. Omdat ik altijd een kleine voorraad grappige oogjes heb, kregen deze grappige paashaas koekjes oogjes in plaats van een nogal raar staartje en dat was eigenlijk nog leuker dan ik in gedachten had.
Hoe kom je aan eetbare oogjes?
Oogjes kun je kant en klaar kopen in steeds meer (online) winkels met bakspullen maar je kunt ze ook maken met een royal icing mix. Het voordeel hiervan is dat je er heeeeel veel kunt maken en je kunt de icing ook gebruiken om koekjes mee te versieren. Zo maak ik de oogjes.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Samen met de kinderen
Wat een leuk klusje om te maken met je kinderen! Natuurlijk kun je iedere koekjesvorm gebruiken, ook als je geen speciale Paasuitsteker hebt. Als je de koekjes ietsje geel kleurt met kleurstof of als je voor natuurlijke kleur kiest met kurkuma (niet te veel want dan proef je het terug). Zo zijn ze helemaal in de paasstemming. Oogjes erop en klaar zijn je grappige paashaas koekjes!
Grappige paashaas koekjes
Benodigdheden voor ongeveer 20 koekjes
200 gram bloem
150 gram roomboter of boter naar keuze
100 gram witte basterdsuiker
Snufje zout
1 eidooier
Enkele druppels gele kleurstof (of weinig kurkuma)
Koekjes uitsteker naar keuze, in nood voldoet een glas ook om ronde koekjes te maken
Voor de oogjes:
Ongeveer 50 gram royal icing poeder, meng dit volgens verpakking
Zwarte parels of extra royal icing zwart gekleurd en gespoten op het oogwit
50 gram witte chocolade om gedroogde oogjes op het koekje te plakken
Grappige paashaas koekjes
Koop of maak de eetbare oogjes.
Kneed alle ingrediënten voor de koekjes door elkaar en kneedt hier een soepel deeg van.
Laat het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit tot ongeveer 1/3e cm dikte.
Steek de koekjes uit laat de paaskoekjes op een plaat 15 minuten koelen in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden bij een hete lucht oven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Bak de koekjes in ongeveer 12-15 minuten gaar tot de randjes een kleurtje beginnen te krijgen.
Laat de koekjes afkoelen.
Koekjes versieren met eetbare oogjes
Verwarm de witte chocolade au bain marie en maak kleine stipjes op de koekjes. Plak de oogjes vast en laat het hard worden.
Koekjes bewaren
Bewaar deze grappige paashaas koekjes goed afgesloten in een trommel. Je kunt ze ook eerder bakken en in de diepvries bewaren tot je ze wilt eten.
Comments