Ik hou van alle bonen, van linzen, erwten. Ik lust ze allemaal. De een heeft wat meer smaak, de andere ziet er visueel wat lekkerder uit en weer een andere heeft een prettige bite.
Als ik een salade maak, vind ik een portie bonen erin erg lekker. Regelmatig week en kook ik een kilo bonen, verpak ze in kleine zakjes en bewaar ze in de diepvries. Zo haal ik steeds een klein zakje tevoorschijn om in de salade te doen die ik meeneem naar mijn werk.
Jammer, maar de bonen waren op thuis. Zou het ook lukken met linzen? Zonder weken en niet te lang koken? Nee, dat mislukte een beetje. De linzen vormden een soort semi-dikke massa. Ik gebruik ze overigens wel voor in de salade, maar een volgende keer hebben bonen mijn voorkeur. Zal ik er een lekkere en gezonde groentespread mee gaan maken? Daar leek het me heel geschikt voor.
Ik heb de spread nu al een paar keer gemaakt. Dat ik niet de enige ben die hier heel graag van eet blijkt als…..
Als een van de pubers in huis zegt zowaar dat de wat vreemde “eiersalade” zo lekker is….
Groentespread met linzen, ei en spinazie
Benodigdheden:
per 100 gram gekookte oranje linzen:
1 gekookt ei
1 eetlepel halvanaise/yogonaise
1/2-1 theelepel hot curry of kerrie naar smaak
een scheutje tabasco of andere pittige saus
1-2 blokjes spinazie; maar mag ook boerenkool uit de diepvries zijn
1/2 kleine gesnipperd rood uitje of stengel-ui
Groentespread met linzen, ei en spinazie
Linzen hoef je niet te weken, maar kun je direct koken met veel water.
Voeg weinig zout toe en wat hot curry of kerrie kruiden. Dit geeft de linzen wat extra smaak. Kook ze tot ze wat zachter beginnen te worden, harde linzen zijn net lekker. Dit duurt ongeveer 25-35 minuten. Giet de linzen af en laat ze afkoelen.
Laat 1 tot 1,5 blokje spinazie per 100 gram linzen ontdooien. Dit geeft behalve wat extra smaak aan je dip, ook een lekker kleurtje!
Laat het vocht bij het ontdooien weglopen. Anders wordt straks je linzenspread te waterig.
Kook ondertussen per 100 gram gekookte linzen en ei in 7-8 minuten hard en voeg dit ei wat fijner gemaakt bij de linzen.
Snij een ui of stengel-ui fijn.
Voeg per 100 gram linzen een eetlepel halva- of yoghurt mayonaise bij de linzen.
Breng de groentespread op smaak met wat hot curry of kerrie, hete saus; maar je kunt ook kiezen voor een chilipeper in kleine stukjes. De ontdooide spinazie of boerenkool geeft je groentespread een lekker tintje.
Eet smakelijk!
Comments