Thuis wordt er af en toe gemopperd waarom ik niet vaker wat hartigs maak. Oke, oke, ik ga het dit keer anders doen. Overdag bij de koffie kiezen vrijwel allemaal voor zoet, terwijl we eigenlijk ook heel veel van hartig houden. Zou jij een hartig koekje bij de koffie of thee kiezen? Voor de mannen thuis ben ik aan de slag gegaan en bakte ik hartige koekjes met Chili vlokken en zongedroogde tomaat. Ze zijn licht pittig en lekker op smaak door de belegen geraspte kaas.
Deze hartige koekjes zijn ideale borrelhapjes, je maakt ze heel gemakkelijk zelf
Het testteam vond ze wat aan de dikke kant en dat vond ik ook, maar alle inspiratie online zijn best stevige hartige koekjes. Op zich is het ook begrijpelijk; er zit geen suiker in en suiker bouwt een stevige structuur in een koekje. Bij een dun koekje ben ik bang dat hij uit elkaar zou vallen, of je moet veeeeel meer kaas gebruiken.
Dik of niet, ik vond de hartige variant zelf erg lekker. Ze waren eigenlijk best zacht van structuur en lekker pittig door de chili flakes en de pittige kaas. Bij hartig heb ik altijd het idee dat je meer mag eten, maar de ingrediënten zijn zo’n beetje net zo zondig als een gewoon koekje en dus moest ik met inhouden. Pfff, tis niet anders helaas.
Wat zijn ze makkelijke te maken. Ingrediënten kneden, koelen, in stukken snijden en bakken. Je kunt de rol met deeg en al invriezen, makkelijk om in weinig tijd wat lekkers af te bakken.
Hartige koekjes met Chili vlokken en zongedroogde tomaat
Benodigdheden voor 22-25 stuks:
175 gram bloem
50 gram zongedroogde tomaten op olie in kleine stukjes gesneden
90 gram boter op kamertemperatuur
1 flinke theelepel chili vlokken
snufje zout, indien je boter met zout hebt gebruikt kun je het zout achterwege laten
75 gram geraspte belegen kaas
Hartige koekjes met Chili vlokken en zongedroogde tomaat
Kneed alle ingrediënten door elkaar. Maak een rol van het deeg en bedek het met plastic folie.
Laat het deeg minimaal een uur rusten. Je kunt het ook een dag eerder maken of als rol goed ingepakt in de diepvries bewaren.
Verwarm de oven voor op 170 graden bij een hete lucht oven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Haal de rol van deeg uit de koelkast en snij de rol in stukken van ongeveer een halve centimeter.
Werk snel zodat je de koekjes niet opnieuw hoeft te koelen.
Bak de hartige koekjes in 15-18 minuten goudbruin.
Tip: Bewaar deze spicy koekjes goed afgesloten. Zijn ze iets te oud geworden naar je smaak of heb je ze bewaard in de diepvries? Bak de koekjes 3-4 minuten kort in de oven op ze even op te pimpen.
Comments