Even afwijken en lekker doen wat niet hoort. Ja, Carola bakt zoethouderjes, maar Carola wil af en toe ook wel eens afwijken van het gebruikelijke en dus werden de mini cupcakes hartig. Ik verwachtte een tafel vol dames en zij waren van plan om lang te blijven kletsen, lachen, drinken en eten tot diep in de nacht. En hi, hi, de dames hadden ook zo hun verwachtingen. Zij dachten iets zoets van mij op de tafel geserveerd te krijgen maar de mini cupcakes waren dit maal hartig. En klein, omdat dat makkelijker is om als hapje te eten. Bijvoorbeeld deze hartige mini cupcakes met hummus toeven.
Kleine hartige mini cupcakes met hummus toeven, ik bakte ze eerder in 3 smaken en liet ze een paar dagen overnachten in de diepvries. Dat is zeker mogelijk maar een volgende keer maak ik de cupcakes toch liever vers, dan zijn ze het lekkerst.
In een van de cupcakes werd een deel van de bloem door deze paddenstoelen polenta vervangen.
Eigenlijk heb je maar één basis recept nodig. Bekijk dan wat je allemaal in de koelkast hebt of je voorraadkast en wat jij altijd lekker vindt als smaakmaker. Dat kan pesto zijn, zongedroogde tomaatjes in olie, blauwe kaas, ham, chorizo, spekjes, olijven en lekker veel kruiden. Quiches kunnen soms lekker maar wat lafjes, smaakloos zijn. Dit geld ook bij hartige cupcakes. Zorg ervoor dat in je basisdeeg lekker veel smaak toevoegt.
Deze mini cupcakes kregen hartige hummus toeven. Hummus, niet alleen lekker op de cupcake, ook lekker als bijgerecht aan tafel. De kids thuis eten ook heel graag hummus bij geroosterd brood.
Basis recept hartige cupcakes
12 stuks
Uit het boek: Hartige Cupcakes van Rudolph van Veen
Benodigdheden:
1 klein uitje of sjalot
1-2 teentjes knoflook
300 gram bloem
9 gram bakpoeder
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel gemalen peper
2 eieren
300 ml volle melk of karnemelk
80 ml. zonnebloemolie
150 gram kaas
Voeg naar smaak lekker nog wat extra smaakmakers toe! Bij hummus past bijvoorbeeld goed: munt.
Voor de hartige hummus toeven:
400 gram kikkererwten (1 blikje)
1-2 teentjes knoflook
2 eetlepels tahin (sesampasta te koop in biowinkels of winkels met veel buitenlandse producten)
1 theelepl komijn
Sap van 1/2 citroen
Volgens recept gebruik je 50 ml olijfolie, extra vergine maar ik gebruik liever halvamayonaise
Zout en peper
Hartige mini cupcakes met hummus toeven
Snij het uitje heel fijn. Eventueel kun je het kort bakken met de knoflook. Zeef in een kom de bloem, bakpoeder, zout en peper.
Mix in een andere kom de eieren, de melk, zonnebloemolie goed door samen met de kaas.
Voeg in delen de droge bestanddelen bij de andere kom en mix dit kort door elkaar op een medium stand van je mixer.
Vul de bakpapiertjes in een cupcakevorm. Verwarm de oven voor op 180 graden heteluchtoven. De cupcakes zijn na ongeveer 15-28 minuten gaar. Grote cupcake zijn ongeveer na 25 minuten gaar.
Ook in mijn nieuwe cupcakemaker kun je deze cupcakes goed bakken. Na het opwarmen van het apparaat dat enkele minuten duurt, zijn de cupcakes na ongeveer 15 minuten gaar. Het duurt iets langer dan gewone cupcakes.
Doe alle ingrediënten voor de hummus in een smalle kom of beker pureer dit goed door elkaar met de staafmixer. Mix er op het laats nog groene kruiden door als bieslook, peterselie of koriander. Lekker en dat ziet er meteen een beetje gezelliger uit.
Geroosterde paprika uit een pot gebruikte ik om de cupcakes te versieren. Samen met wat bascilicum (of welke groene lekkere kruiden je toevallig op voorraad hebt).
Vul de spuitzak met de hummus en spuit toeven op de mini cupcakes.
Besprenkel de toeven met groene kruiden en geroosterde sesamzaadjes.
Eet smakelijk!
Comments