Nog niet zo lang geleden heb ik mueslibollen gemaakt; lekkere zachte bollen met noten en rozijnen. Ik vind ze heerlijk en je kunt ze zo makkelijk meenemen. Mueslibollen zijn zo goed gevuld dat wat mij betreft, beleg niet noodzakelijk is. Toen mijn basis bollen zo goed gelukt waren, kreeg ik meteen inspiratie voor meer soorten bollen. Ik moest direct aan een hartige variant denken zoals deze hartige mueslibol met tomaat, kaas en rozemarijn. Maar wat mij betreft kun je zelf smaken kiezen die je lekker vindt. Misschien liever met ham of bacon, met olijven of blauwe kaas.
Met het laatste ingrediënt weet ik ook nog een heerlijke combi. De mueslibol, zoet of hartig en misschien wel een combi, ga ik vaker bakken!
De geplette havermout of speltvlokken maken deze hartige mueslibol met tomaat, kaas en rozemarijn extra mooi om te zien. Zorg ervoor dat je deze vlokken in huis hebt.
Waar koop je geplette havermout- of speltvlokken?
Bij de Lidl verkopen ze tegenwoordig naast gewone havermout ook hele geplette havermout. Je vindt ze ook meestal bij biologische- en glutenvrije producten in de supermarkt. Vergeet ook de molen niet bij jou in de buurt, zij hebben vaak ook bijzondere producten. Maar eerlijk gezegd….. heb ik ze ook wel eens uit een zak met muesli gevist om ze te gebruiken voor mijn brood. Je hebt er niet veel nodig, de vlokken zitten niet in het brood, alleen bovenop.
Hartige mueslibol met tomaat, kaas en rozemarijn
Benodigdheden voor 12 stuks:
200 gram volkorenmeel
200 gram bloem
10 gram suiker
1 ei
220 ml lauwe melk (evt. iets meer als het deeg te droog is)
7 gram gedroogde gist (1 zakje)
8 gram zout
1/2 theelepel chilipoeder
Vulling toevoegen aan het deeg op het eind:
Ongeveer 1/3e pot zongedroogde tomaat in olie
1 eetlepel olie uit de pot van de zongedroogde tomaat
175 gram cheddar kaas of kaas naar keuze
1 tak rozemarijn
Bovenop:
1 geklutst ei
Geplette vlokken van havermout of spelt
Sesamzaad
Hartige mueslibollen maken
Kneed de ingrediënten voor het brood goed door elkaar. Handig als je daar een keukenmachine voor hebt, maar met de hand lukt het ook. Volkorenmeel vraagt om meer vocht dan bloem. Is je deeg niet flexibel genoeg, te stevig, voeg eventueel 1 of 2 scheutjes melk toe. Kneed het deeg goed door, dit duurt al snel zo’n 15 minuten.
Voeg aan het einde van het kneden de zongedroogde tomaten in stukjes, de geraspte kaas en de rozemarijn in stukjes toe. Een lepel olie uit de pot met zongedroogde tomaat is lekker en maakt het deeg iets smeuïger en hierdoor blijft het iets langer vers.
Laat het deeg goed afgedekt een uur rijzen.
Verdeel het deeg in 12 bolletjes. Bol de broodjes iets op zodat ze goed op spanning komen en verdeel ze over 2 bakplaten. Laat de broodjes opnieuw afgedekt een uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 graden bij een hete lucht oven of op 240 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Kluts een ei en smeer het zichtbare deel van de mueslibollen in met ei. Strooi en verdeel wat geplette havermout- of speltvlokken en het sesamzaad over de bovenkanten.
Bak de bolletjes in ongeveer 12-14 minuten gaar en goudbruin.
Door de geplette vlokken lijkt je broodje direct op een mueslibol. Het oog wil ook wat toch?
Hoe bewaar je de hartige mueslibollen?
De bolletjes die over waren, bewaarde ik in de diepvries in kleine zakjes. Zo kan iedereen thuis een bolletje voor onderweg uit de diepvries halen.
Comments