Het is lunchtijd. Je hebt een lekkere pan soep en roept naar boven: “Aan tafel!” Je familie schuift aan. “Ohhh, wat ruikt dat brood lekker. Wat zit erin?” Je bent blij, je hartige roosjes brood met ham en kaas wordt met smaak gegeten. Mooi zo, misschien maak je hem de volgende keer wel met pesto of wat dacht je van zoet met suiker en kaneel?
Het rozenbrood is een pull apart brood, oftewel iedereen mag een stukje ervan af trekken.
Rolroosjes? Je kunt ze maken van fondant of marsepein, ik maakte ze eerder van fruitella’s. Dit keer maakte ik rolroosjes van brood. Een heleboel broodroosjes naast elkaar lijkt toch erg veel op een taart. Een broodtaart voor bij de lunch.
Hartige roosjes van brood
Benodigdheden voor 13 roosjes van brood:
560 gram bloem
9 gram droge gist
10 gram zout
10 gram suiker
60 gram roomboter
100 gram ei (is 2x M ei)
1 extra ei om het brood mee te bestrijken
250 ml lauwe volle melk
ongeveer 10 plakken jonge kaas
ongeveer 8-10 plakken droge ham of ham naar eigen keuze
uitsteker van 8-10 cm doorsnede (of glas, pot of jampot van dit formaat)
mijn springvorm is 24 cm
Zo bak je dit hartige brood met roosjes van brioche
Kneed deeg van het bloem, gist, zout, suiker, roomboter, ei en de melk. Na een goed kwartier wordt is het deeg lekker soepel en kan het een klein uur rijzen in een schaal bedekt met plastic. Zet de schaal op een warm, tochtvrij plekje.
Leg alles klaar: de uitsteker, ham, kaas, een stuk plastic bedekt met wat olie om straks je deeg onder te bewaren. Anders droogt het erg uit. Brood kan de anti aanbaklaag uit je bakvorm trekken, tenminste dat is mij eerder overkomen, dus ik bedek de vorm nu vrijwel altijd met bakpapier.
Hou het deeg, terwijl je de roosjes maakt, goed onder plastic. Als het deeg gaat uitdrogen laat het zich moeilijk vormen.
Persoonlijk rol en bewerk ik deeg het liefst op een blad bedekt met weinig zonnebloemolie, anderen gebruiken graag wat bloem. Probeer zelf eens uit wat jou bevalt. Het zal zeker ook afhankelijk zijn van je ondergrond.
Per 2 roosjes: rol het deeg plat en steek 4 rondjes uit. De rondjes zijn wat eigenwijs en flexibel en worden hierdoor iets kleiner. Leg om en om een rondje kaas of ham en leg ze dakpansgewijs over elkaar heen.
Begin bij het rondje bovenop, rol het geheel op en snij het door de midden. Nu heb je 2 rozenbroodjes. Plaats ze in de vorm. Ga zo verder tot je deeg op is en je vorm vol. Laat je deeg nog een half uur rijzen onder plastic. Verwarm de oven voor op 210 graden (hete lucht oven).
Smeer je ham-kaas rozenbrood in met een geklutst ei. Hierdoor gaat je brood extra mooi en goudkleurig glanzen.
Bak het brood in ongeveer 15-17 minuten gaar. Hou je hartige roosjes van brood na ongeveer 13 minuten in de gaten. Het zou jammer zijn als de bovenkant te bruin wordt. Eventueel kun je het brood afdekken met wat aluminiumfolie.
Als het brood prachtig goudbruin is, mag het uit de oven. Haal brood meteen uit de vorm anders verliest de korst zijn knapperigheid.
Een hartig brood dat niet alleen heel geschikt is voor vaderdag
Bij dit hartige rozenbrood kan ik je aanraden: wacht niet te lang. Ik vind het brood het lekkerst als het nog een beetje warm is met een knapperig korstje.
Het recept voor het brood is afkomstig uit Brood uit eigen oven van Levine van Doorne. Het is het recept van zachte witte broodjes.
Comments