Crackers, ze eten zo lekker makkelijk. Eigenlijk een legaal toastje voor overdag. En je kunt kiezen waarmee je ze belegd: met iets zoets of hartig. Aan jou de keuze.
Crackers heb ik eigenlijk nog nooit zelf gemaakt. Tijd voor een probeersel. Dit is een recept uit het superleuke boek Havermoutje. Maar kijk ook even in je keukenkastje en pas eventueel het recept aan naar wat je daar zoal vindt en wat je zelf lekker vindt.
Havermout, ik eet het altijd graag maar sinds ik Havermoutje bezit, van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok verwerk ik het steeds vaker in allerhande recepten. Zonodig maalt mijn koffiemolentje de geplette havermout tot meel. Gezond, voedzaam en heel lekker en je krijgt als traktatie langdurige energie zonder trek cadeau. Dus minder snaaien halverwege de maaltijden. Heel prettig!
Het is zondag, het weer is weemoedig als ik in de keuken ga kijken wat ik heb om iets van te bakken.
De ingrediënten van deze lekkere crackers heb ik eigenlijk altijd wel in huis. Maar ook als ik iets uit een recept niet heb, bekijk ik vaak of ik het recept kan aanpassen.
Recept ontbijtcracker met havermout
Ongeveer 18 stuks uit het boek Havermoutje van Pascalle Bonnier & Mathijs Kok
Benodigdheden:
100 gram havermout
100 gram havermeel (gemalen havermout maak je bv met koffiemolen) of ander meel
50 gram speltbloem, zelf gebruikte ik roggebloem
200 ml. water
2 eetlepels pijnboompitten
4 eetlepels zonnebloempitten
3 eetlepels lijnzaad
3 eetlepels sesamzaad
2 eetlepels maanzaad
Lekker: ik maalde een handje gemengde noten wat fijner. Deze gingen door het deeg heen
3 eetlepels kokoskolie, zou ik dit niet hebben zou ik denk ik olijfolie gebruiken
Niet in het recept: Snuf zout, vond ik persoonlijk ook wel erg lekker!
Zo bak je Havermout crackers
Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven) en verwarm de kokosolie zodat het vloeibaar wordt. Meng het samen met de andere ingredienten door elkaar. Gewoon kneden met de hand ging goed.
Bedek je bakplaat met bakpapier en rol het deeg goed uit over het bakpapier. Is het deeg wat plakkerig? Strooi wat meel om dit tegen te gaan.
Is je deeg niet mooi vierkant? Ik “knipte en plakte” het hier en daar een beetje en rolde het weer goed plat uit. Het deeg is ongeveer 3 mm. dik.
Bak de crackers in 20-30 minuten gaar en knapperig.
Snij zodra je het uit de oven haalt in crackers. Wacht je te lang, dan kun je het helaas niet meer goed snijden.
Met beleg, zonder beleg. Deze crackers zijn heerlijk!
Havermout crackers is een recept uit Havermoutje van Pascalle Bonnier & Mathijs Kok.
댓글