Ging vroeger bij ons thuis de havermout vooral in de pap, tegenwoordig gebruik ik voor veel meer doeleinden, maar die pap wordt nog veel gemaakt. Ik gebruik het graag in koeken en koekjes, maar ook in brood of cake. Soms vervang ik een deel van de bloem door havermoutmeel die ik maal in mijn koffiemolen. Naast dat havermout lekker lang een verzadigd gevoel geeft, vind ik het ook echt heel lekker. Laat het idee van havermoutpap even los en ga aan de bak met dit fijne ingrediënt. In combinatie met boter en suiker heb je hele smakelijke koekjes; bijvoorbeeld deze havermoutkoekjes met noten en chocolade. Je bakt een flinke trommel vol!
Ben je niet zo’n fan van havermout, denk je meteen aan die ouderwetse pap? Stap eens uit je comfortzone; pap met havermout is totaal anders dan koekjes of brood. Ze zijn niet voor niets zo populair.
Havermout is een ingrediënt, niet een eindresultaat en je kunt er werkelijk geweldige dingen mee bakken. Toprecepten van bekende thuisbakkers zijn dit recept van HHB winnares Anouk of deze appeltaart met havermoutbodem van HHB winnares Anna. Geloof me, daar maak je vrienden mee.
Havermoutkoekjes met noten en chocolade
Benodigdheden:
100 gram zachte boter
100 gram rozijnen
2 zakjes vanillesuiker
50 gram bruine basterdsuiker
100 gram havermout heel
100 gram havermout fijn gemalen (met b.v. een koffiemolen) of volkorenmeel
5 gram bakpoeder
1 ei
100 gram noten naar eigen keuze
Snuf zout
100 gram chocolade; wit, melk, bruin of ruby chocolade
Ik gebruik de koffiemolen voor heel veel dingen, behalve koffie. Bijvoorbeeld voor het malen van havermout naar havermoutmeel. Maar ook suiker naar poedersuiker of nootjes naar fijn gemalen nootjes.
Havermoutkoekjes met noten en chocolade maken
Kneed alle ingrediënten behalve de chocolade door elkaar. Zet het deeg afgedekt minimaal een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 graden bij een hete lucht oven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Maak balletjes en druk ze een klein beetje plat. Zijn het niet net kleine hamburgers?
Bak de havermout koekjes in zo’n 15 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen.
Nog lekkerder
De koekjes zijn zo al heerlijk, maar wil je ze nog lekkerder maken? Geef ze een voetje van chocolade! Je kunt de chocolade au bain-marie smelten en daarna de koekjes hierin dopen. Maar je kunt de chocolade ook tempereren. Dan krijg je stevige, glanzende chocolade die een knak geeft bij het bijten. Hoe dit werkt lees je hier.
Hoe bewaar je havermout koekjes?
Laat de koekjes afkoelen en bewaar ze goed afgesloten in een koektrommel of bakje.
Kommentare