Hoewel Robèrt van Beckhoven de titel van zowel meester patissier als meester boulanger heeft, bespeur ik toch een lichte voorkeur voor het bakken van brood. Zelf bakt Robèrt in zijn bakkerij in Oisterwijk ambachtelijk brood; brood gerezen met desem. Het is jammer dat zijn bakkerij zo ver weg is, anders was ik zeker vaste klant. Er zit niets anders op; ik zal bijzonder brood dus zelf moeten bakken. Thuis bakt de meester bakker vrijwel volledig met desem, in dit boek gaat hij aan de slag met gist.
Veel lezers durven nog steeds de stap naar brood bakken niet te maken. Misschien kan ik je met dit boek overhalen om de handen eens uit de mouwen te steken? Of je keukenmachine aan het werk te zetten? Durf je nog steeds niet? Ook aan jou heeft Robèrt gedacht. Hij geeft je zelfs recepten waarbij je niet hoeft te kneden. Easy toch?
De recepten uit Heel Holland Bakt Brood zijn van Robèrt van Beckhoven en een aantal van Linda Collister van the Great British Bake Off.
Brood leeft
Dat is het eerste dat Robèrt van Beckhoven ons leert. Hij vertelt verder: “Brood wordt steeds hipper, ondanks de hypes rondom tarwe en gluten. Brood mag dan ook de hele dag; bij het ontbijt, de lunch en het avondeten. Het leuke van brood is dat je kunt ervaren dat het leeft.” Robert heeft een aantal recepten uit de moederserie: The Great British bake off geselecteerd, omdat Robèrt van Beckhoven ze goed vindt passen bij onze cultuur.
Lekker: de recepten zijn vaak bijzonder, internationaal of goed gevuld. Van foccaccia, via Surinaamse puntjes, naar walnoten roquefortbrood en Grieks kaasbrood.
Links boven: de inhoud. Een korte basis gevolgd door een rij heerlijke broden waarbij de moeilijkheidsgraad steeds iets hoger wordt. Van Best makkelijk, via Goed te doen naar Wow! Wel moeilijk.
Rechts boven: lekker veel foto’s om in de stemming te komen. Daarbij kun je ook een beetje de techniek afkijken die bij het brood bakken komt kijken.
Ieder recept is voorzien van een heerlijke combinatie van een prachtig foto, een tip van Robèrt en 4 tot 6 pagina’s vol uitgebreide uitleg met veel foto’s. Door het proces met lekker veel foto’s te laten zien, zie je dat brood bakken eigenlijk voor de thuisbakker ook heel goed te doen is.
Bijvoorbeeld: hoe krijg je nou die aardappelblokjes zo mooi in het rozemarijn-aardappelbrood, zonder dat ze stuk gaan. En wanneer moet je ze toevoegen? Meteen, na de eerste of tweede rijs?
Links boven: Lekker als lunch of bij de soep: Turks olijvenbrood
Rechts boven: Pizza’s en pizzetttes (mini pizza’s) bakken is ook brood bakken. Zo bak je ze!
Onder: Luchtige tarwe crackers. Deze crackers zijn makkelijk om te maken. Het is wel belangrijk dat je het deeg mooi dun en gelijkmatig uitrolt.
Ik had het je beloofd: brood zonder kneden. Dat dit heel goed mogelijk is heb ik je vaker laten zien.
Wat een vlechtbrood! Mag ik het geheim verklappen? Het zijn 3 verschillende vlechtbroden op elkaar. Apart zijn ze prachtig, maar samen zijn ze ook heel bijzonder.
Is brood bakken hip?
Robèrt van Beckhoven laat in Heel Holland Bakt Brood zien dat brood bakken zeker niet alleen voor bakkers is. Thuis kun je met je machine, met de hand of zelfs zonder kneden bijzondere broden bakken. Hoewel Robèrt in zijn bedrijf bakt met desem, bevatten de recepten in dit boek gist. Persoonlijk vind ik met gist bakken makkelijker.
Er mag dan een trend zijn om gluten te vermijden, smakelijke ambachtelijke broden zijn in opmars. Net als het zelf brood bakken.
Ons dagelijks brood
Als echte broodliefhebber zou ik brood niet willen missen. Ik vind het heerlijk om zelf te maken. In tegenstelling tot gebak; kun je brood ook dagelijks bakken. Het is niet alleen lekker, maar brood is ook echt voedzaam.
In Heel Holland Bakt brood vind je vele recepten met smaak. Dat kan oude kaas zijn, grof zout, olijven, donker bier, gebakken uien, nootjes, appel-suiker, feta, rozemarijn, aardappel, chorizo en nog veel meer.
Heel Holland Bakt Brood is te koop bij de boekenwinkel,
Comments