top of page

Hoe maak je ganache


Hoe maak je ganache
Ganache; je komt het best vaak tegen in recepten. Een wat moeilijke naam voor een heerlijke stevige chocoladecrème die je heel divers kunt verbruiken bij het bakken. Ganache maak ik heel regelmatig. Geen poespas, gewoon pure chocolade met slagroom. Ganache is van oorsprong heel erg makkelijk om te maken en ik ben altijd blij als ik wat teveel heb gemaakt want dan maak ik balletjes van ganache en rol ze door de cacao; dan heb je truffels! Hoewel ik normaal van melkchocolade hou, kies ik bij ganache voor pure chocolade. De slagroom verdund de pure chocolade tot een perfecte combi.

Wat is ganache

Ganache is een crème gemaakt van chocolade en slagroom. Er zijn variaties met boter en suiker, maar in de basis heb je slechts deze twee ingrediënten nodig: chocolade en slagroom.


Chocolade botercreme met ganache

Waar kun je ganache voor gebruiken?

  1. Ganache wordt gebruikt om een taart deels om helemaal te bedekken. Vind je vaak onder fondant of marsepein botercrème, er zijn ook taartenbakkers die liever een laag ganache hiervoor gebruiken, dit hard laten voor om het vervolgens te bedekken en versieren.

  2. Ganache kan ook de bovenkant van een moorkop versieren,

  3. Het kan opgeklopt worden voor toeven van cupcakes of vullingen voor taarten en macarons.

  4. Soms wordt ganache gecombineerd met een andere vulling of crème zoals de chocoladebotercrème.

  5. Ganache is ook een favoriete vulling voor bonbons en truffels.

Zelf ganache maken

Hoe maak je ganache

Benodigdheden ganache met pure chocolade 1:1

  • 100 ml slagroom

  • 100 gram pure chocolade


Benodigdheden ganache met melk chocolade 1:1,5

  • 100 ml slagroom

  • 150 gram pure chocolade


Benodigdheden ganache met witte chocolade 1:2

  • 100 gram slagroom

  • 200 gram witte chocolade


Supersnelle koffie truffels

Zo maak je zelf ganache

Doe de slagroom en de chocolade stukjes samen in een pan. Verwarm de slagroom op een middelmatige stand tot de slagroom bijna kookt.

Nu kan het gas uit. De slagroom is warm genoeg om de chocolade te doen smelten.

Roer totdat de chocolade is opgenomen in de slagroom.



Zo word je ganache nog lekkerder

  1. Voeg een snufje Chilipoeder toe. Eerst proef je romige chocolade en dan een kleine tinteling op je tong; heerlijk.

  2. Voeg een scheutje likeur toe; Kahlua is favoriet bij ons thuis. Bij witte chocolade is dit een minder goed idee omdat dit minder goed samen gaat met vocht.

  3. Voeg smaakmakers toe als kaneel of goede instant koffie; zo krijg je koffie-chocolade.

  4. Droge ingrediënten als koffie kun je wel heel goed gebruiken. Zo krijgt je ganache een koffiesmaak.

  5. Chocolade combineert goed met noten, karamel en fruit.


Chocoladetaart met chocoladebotercreme met ganache

Ganache over of het opkloppen is mislukt?

Verwarm de ganache op een laag vuur, roer goed door en het is opnieuw gereed voor gebruik.

Hoe moet je ganache bewaren

Laat de ganache afkoelen en bewaar het in de koelkast. Ganache kun je best even buiten de koelkast bewaren voor een aantal uur, maar de slagroom is bederfelijk dus gebruik je het niet, bewaar het dan altijd koel.

Ganache wordt stevig in de koelkast. Wil je het gebruiken, uitsmeren of er toeven van maken? Laagt het op kamertemperatuur komen of verwarm het heel kort in de magnetron. Roer het door tot het iets minder stevig is, maar het moet niet vloeibaar worden.

Aan de bak met ganache?



Gerelateerde posts

Comments


bottom of page