Toets in bij afbeeldingen van google: macaron en je wordt acuut vrolijk. Wat een kleurtjes komen je tegemoet, wat een heerlijk uitzicht. Boven: chocolade macarons met nutellavulling. Hoe maak je macarons?
De macaron, ook Nederland loopt langzaam warm voor dit elegante koekje of moet ik zeggen petit four? Een macaron is gemaakt van 2 kleine ronde luchtige koekjes die aan elkaar zijn geplakt met een zachte vulling. Ze komen van oorsprong uit Frankrijk.
Pierre Landuree introduceerde de macarons in 1930. Het oorspronkelijke recept is 2 kleine op amandelen gebaseerde schuimpjes met een vulling van ganache. Laat dat nu juist mijn favoriete ingrediënten zijn!
En laat ik nu toevallig dit jaar in Zurich langs een van de winkels lopen van de familie Laduree. Het was wat fris die dag, regenachtig en toen opeens verscheen deze kleurig etalage van Laduree. Hier wilde ik graag mijn eerste macaron kopen. Een “Peggy Porschen-achtig” meisje stond achter een vitrine vol prachtige, kleurige, eenstemmig gevormde macarons. Helaas mocht ik in de winkel geen foto’s van de macaronverzameling maken. Heel snel heb ik wel een foto van de etalage buiten gemaakt. De macarons waren heerlijk. Tijd om zelf macarons te gaan maken!
Later op weg naar huis kochten we gewoon op de weekendmarkt in Gérardmer een nieuw portie macarons. Heerlijk, maar de macaron van Laduree vond ik nog specialer. Maar dat kan natuurlijk ook aan mijn persoonlijke smaak liggen. Een citroen macaron smaakt nu eenmaal heel anders dan een chocolade- of bosbessen macaron en ook de vulling bepaald veel van de smaak. Persoonlijk hou ik van een zachte, rijke vulling en heb ik liever geen jam- of geleivulling.
TIP: Veel informatie vond ik later in een boekje van pastrypal dat je gratis kunt downloaden van internet. Met dit boekje bij de hand, kom je heel ver in macaronland! Als je via de homepagina je emailadres achterlaat, het boekje dan download, is ook de dame achter deze informatie blij, maar alleen de link openen werkt ook.
Hoe maak je macarons
Benodigdheden voor 20 stuks is 40 schelpen:
Zorg dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn en alle kommen, spatels, matjes etc. vetvrij!
200 gram poedersuiker
130 gram amandelmeel of gemalen amandelen (lees hier verder op dit blog meer over)
120 gram eiwit
40 gram zeer fijne kristalsuiker. bv. van Gilse
mespuntje zout
Kleurstof, poederkleurstof heeft de voorkeur omdat dit geen vocht bevat
Disposable spuitzak of snoepzak
Voor de vulling; witte chocoladecrème
150 gram chocolade fijn geraspt
5-6 eetlepels slagroom
2 zakjes vanillesuiker
Zo maak je zelf macarons!
Zeef de poedersuiker en het amandelmeel in een kom en mix deze elkaar en zet dit apart. Doe de eiwitten in een kom die je goed vetvrij hebt gemaakt, vergeet de mixer niet goed te reinigen. Doe een beetje zout met de poederkleurstof in de kom en mix langdurig tot de eiwitten flink stijf zijn.
Blijf kloppen op de medium stand en voeg dan theelepeltje voor theelepeltje het fijne kristalsuiker toe. Pas als de suiker is opgenomen doe je de volgende schep suiker erbij.
Meng het amandelmeel met poedersuiker voorzichtig met een spatel door het eiwit/suiker. Maak grote bewegingen met de spatel tot het beslag niet meer van je spatel breekt maar langzaam van de spatel valt. Dit heet macaroneren en is misschien wel het belangrijkste moment van macarons bakken. Spatel je te lang, dan vloeit de mix uit en krijg je geen goede macarons. Meer over macaroneren vind je in deze link.
Schep de mix in een spuitzak met een ronde opening of een snoepzak waar je de opening zelf knipt onderaan het zakje.
In de vakantiekoffer dit jaar zat ook een siliconen macaronmat van Lekue.
Spuit nu de rondjes op je mat of bakpapier vanuit het midden. Je kunt macarons zo groot maken als de mat je toelaat maar je kunt ze ook groter maken als je ze op een siliconenmat of op bakpapier bakt.
Pak de bakplaat nu goed beet en sla enkele malen met de plaat op tafel om de lucht uit de koekjes te slaan. Haal eventuele luchtbellen weg met een kleine cocktailprikker.
De plaat moet nu 1 uur tot 1,5 uur rusten. De bovenkant van de macarons gaan dan drogen. Als je de macarons voorzichtig aanraakt en het deeg plakt niet meer aan je vinger, kunnen de macarons gebakken worden in de oven; 20-25 minuten bij 140 graden. Bakt je oven niet egaal, draai het blad dan halverwege om.
De macarons moeten goed loslaten, als de onderkant nog blijft plakken, laat ze dan nog 1-2 minuten langer in de oven.
Ik bakte de macarons de eerste maal op 180 graden 10 minuten maar de kleur werd hierdoor heel flets. Later ben ik ze op een lagere temperatuur gaan bakken omdat ik het jammer vind dat de kleur verdwijnt.
De macarons moeten een bepaalde bite hebben. Krokant aan de buitenkant maar chewy aan de binnenkant.
Als macarons goed gebakken worden hebben ze een voetje.
Voor de vulling doe je de witte chocolade in een kom. Hierover heen giet je de warme slagroom en de vanille. Roer dit langzaam door totdat de chocolade is gesmolten en het een egale vulling is.
Eigenlijk kun je de macaron met alles vullen. Bijna 100 jaar geleden werden ze gevuld met ganache, maar tijden veranderen dus wees creatief. Waarmee vul je een taart, een cupcake, een whoopie? Zelfs pure nutella is een goede optie, zie de bovenste foto. Wel vond ik de nutella zo dominant dat ik de macaron niet goed meer kon proeven, dat had ik bij de andere macarons niet.
Is de vulling nog iets te dun? Laat het kort wat afkoelen in de koelkast. Met een spuitzak spuit je de vulling op de amandelkoekjes. Druk 2 mooie bijpassende helften op elkaar.
Tips en wat ging er allemaal mis met het bakken van macarons en wat kan beter?
Hoewel het boekje I love macrons en diverse internationale blogs niets vertellen over gerijpt eiwit, lees ik op diverse forums in Nederland dat macarons gemaakt met gerijpt eiwit, het eiwit stabieler is, succesvoller. Splits de eieren hiervoor een paar dagen eerder en bewaar ze in de koelkast.
Heel belangrijk is dat al je materialen vetvrij zijn, dus ook het schaaltje waar je de eiwitten in bewaard, de spatel. Je kunt het beste een disposable spuitzak gebruiken omdat je een eigen spuitzak niet volledig vetvrij kunt schoonmaken.
Amandelmeel koop ik zelf bij de Lidl; deze is goed geprijsd.
Kleur: In eeste instantie bakte ik macarons met een kleurige gel maar sinds ik macarons kleur met een poeder gaat dit perfect!
Soms ben ik te laat om de materialen op tijd vetvrij en goed droog te hebben. Dan was ik ze alsnog goed en droog ze kort in de oven op de rijsstand van brood op 30-35 graden. Ook kunststof kommen etc. droog ik kort in de oven. Veel hoger mag de temperatuur natuurlijk niet zijn, dan gaan de kunststoffen week worden.
Hoe kun je macarons het beste bewaren
Macarons kun je het beste in de koelkast bewaren; ze worden er zelfs lekkerder en chewy van. Je kunt macarons ook gevuld of ongevuld zo'n 3 maanden in de diepvries bewaren.
Comments