Of je worst lust? Jaaaaa lekker, iedereen is meteen klaar om aan tafel te komen. Een broodje hond? Nee, een honden broodje met worst! Het broodje in de vorm van een hondenkop is gemaakt van een lekker zacht wit luxe brood dat je zelf kunt maken. Het is een recept van Levine van Doorne uit haar boek: Brood.
Leuk om met je kinderen te maken, of bij een high tea, lunch, of een gezonde traktatie. Maar ook volwassenen zullen heel blij kijken als ze een een broodje hond met worst geserveerd krijgen bij een lekkere kom warme soep.
Honden-broodje met worst ongeveer 10-12 stuks
Benodigdheden:
560 gr. tarwebloem
60 gr. roomboter, gesmolten maar weer afgekoeld
100 gr. ei (ongeveer 2 medium eieren)
250 gr. volle melk, ongeveer 20-25 graden
10 gr. suiker
10 gr. zout
9 gr. droge gist, zelf gebruikte ik 18 gram verse gist
30-36 rozijnen, week ze kort in water zodat ze niet verbranden in de oven.
Melk om de broodjes in te smeren voor het bakken
Zo maak je honden-broodje met worst
Kneed het deeg goed door elkaar tot je er een vliesje van kunt trekken, dit duurt zo’n 15 minuten. Zelf gebruik ik graag de broodbakmachine. De machine kneedt en heeft de juiste temperatuur en luchtvochtigheid. En je kunt deeg hierin het eerste deel laten rijzen. Mocht je geen machine hebben, wrijf dan een schaal goed in met zonnebloemolie.
Rol een bal van je deeg en zorg ervoor dat het deeg overal een beetje licht bedekt is met olie, zodat deze niet aan de schaal blijft plakken.
Dek de schaal af met wat plastic en laat het ongeveer een uur staan.
Na een uur is het deeg heel goed gerezen. Verdeel het deeg nu in 10-12 ovalen. Vet je ondergrond in met wat olie en rol ieder stuk deeg even goed op zodat de lucht eruit is en vorm een ovale bol.
Snij of knip de ovalen aan de zijkant in. Dit worden de oortjes.
Maak een kleine snee waar je de ogen en neus wilt hebben en doe hier een rozijntje in.
Nu mogen de hondjes nog een klein uurtje rijzen onder een (vochtige) theedoek.
Tip: Smeer de broodjes voor het bakken in met melk, dan krijgen ze een lekker kleurtje.
Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven). Bak de broodjes af in 15-18 minuten.
Het Honden broodje is extra leuk als je het vult met lekkers, maar natuurlijk is de worst het allerbelangrijkste!
Eet vrolijk en eet smakelijk.
Het deeg voor luxe witte broodje is afkomstig uit het boek van Levine van Doorne:
Comentários