top of page

Italiaanse meringue oftewel kookschuim


Italiaanse meringue oftewel kookschuim
De topping op een meringue lemonpie, goddelijk toch? Deze klassieker heeft vele mogelijkheden. Ik vind het zelf een beetje als marshmallowfluff smaken, maar iets soepeler en ook iets lekkerder. De zijdezachte vulling of topping doet het goed onder vers fruit op een sloffentaart, toeven op ijs, bovenop een cupcake. Extra leuk omdat je de meringue met een crème brûlée brander kunt afbranden. Dat ziet er heel aantrekkelijk uit. Italiaanse meringue oftewel kookschuim is heel gemakkelijk om te maken en handig in het gebruik. Een klassieker om tussen je favoriete recepten te hebben.

Je kunt Italiaanse meringue op alle soorten cake spuiten, maar ik heb gekozen voor koffie cupcakes. Het is voor mij altijd koffietijd en dat geldt ook voor koffie in gebak.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Italiaanse meringue oftewel kookschuim

Italiaanse meringue oftewel kookschuim

Benodigdheden voor een spuitzak van ongeveer 30 cm 

  1. 200 gram suiker

  2. 55 gram water

  3. 100 gram eiwit (ongeveer 3 eieren, gebruik de dooiers voor bijvoorbeeld advocaat of banketbakkersroom)

  4. Thermometer

 Voor de koffie cupcakes:

  1. 200 gram bloem

  2. 190 gram lichtbruine basterdsuiker

  3. 2 zakjes vanillepoeder

  4. 120 ml sterke koffie

  5. 60 ml melk met hierin opgelost 2 zakjes instant koffiepoeder

  6. 60 ml olie

  7. 1 ei

  8. Snuf zout

Na het bakken krijgen de cupcakes een toef met Italiaanse meringue

Italiaanse meringue oftewel kookschuim maken

  1. Vul het cupcakebakblik met 12 bakingcups en verwarm de oven voor op 170 graden bij een hete lucht oven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Klop de ingrediënten van de cupcakes kort door elkaar en vul de bakingcups. Bak de cupcakes in ongeveer 25 minuten gaar.

  2. Voor de Italiaanse meringue oftewel kookschuim breng je het water met de suiker aan de kook.

  3. Maak eventueel kort wat draaiende bewegingen zodat de suiker oplost maar niet te veel en roer niet met een spatel door de suikerstroop!

  4. Zet ondertussen je keukenmachine of handmixer gereed.

  5. Zodra het suikerwater 114 graden is mag de mixer aan. Klop de eiwitten stevig.

  6. Als het suikerwater 120 graden is mag het vuur uit.

  7. Voeg het suikerwater met een klein straaltje bij de eiwitten. Blijf kloppen tot de eiwitten afgekoeld zijn.

  8. Klaar is je Italiaanse meringue oftewel kookschuim!


Italiaanse meringue oftewel kookschuim

Zo bewaar je Italiaanse meringue of kookschuim

Italiaanse meringue kun je bewaren in de koelkast in een spuitzak. Het mag niet in aanraking komen met het vocht van de koelkast en dan is een spuitzak ideaal omdat het de meringue geheel omsluit.

Door de gevoeligheid van vocht is Italiaanse meringue minder geschikt om ruim van tevoren te maken.

Werk veilig, zet alles klaar!

Wil je liever een vulling eerder maken? 

Kies dan liever voor opties die makkelijker te bewaren zijn zoals botercrème of half botercrème/half banketbakkersroom. Of half slagroom/half banketbakkersroom maar ook lekker half slagroom/half mascarpone.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page