Jan Hagel koekjes, ik was het koekje eigenlijk helemaal vergeten. Vroeger als kind at ik ze best regelmatig. Ik kom uit een echt ouderwets Hollands gezin met een koektrommel, waar je bij ieder kopje koffie één koekje uit mocht halen. In totaal op een dag waren dat er in totaal best veel. Toen ik onlangs besloot een portie Jan Hagel koekjes aan te schaffen bij de bakker was ik verrast hoe lekker ze eigenlijk zijn; ouderwets lekker. Tijd dus om zelf een trommel vol te gaan bakken. Nou eigenlijk waren het bijna 2 trommels vol, dus dat wordt smullen.
Jan Hagel koekjes maak je voortaan zelf; dit recept is misschien nog wel lekkerder dan de koekjes bij de bakker
Koekjes zijn allemaal zo verschillend en in de basis toch ook weer niet. Bloem, boter en suiker. Steeds weer in andere verhoudingen of met andere toevoegingen.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Een deel van de bloem heb ik vervangen door gemalen havermout, dat doe ik vaker. De suiker heb ik vervangen door licht bruine basterdsuiker omdat deze een meer karamel-achtige smaak geeft en dat is yummy. Je kunt bij het recept ook alleen bloem gebruiken en met gewone suiker als je dat liever hebt of in huis hebt.
Kritische zoon die standaard voor het proeven altijd eerst een beetje verdacht kijkt en vraagt: “Is het lekker?” “Tuurlijk.” Gevolgd door: “Oh, ze zijn nog lekkerder als van de bakker bij ons in het dorp!” Steek die maar in je zak, dacht ik en voor jou: ga jij ze maken?
Jan Hagel koekjes alsof je ze bij de bakker hebt gehaald
Benodigdheden:
175 gram bloem
75 gram gemalen havermout (volkorenmeel of gewone bloem kan ook)
6 gram bakpoeder
175 gram boter
100 gram lichtbruine basterdsuiker (witte basterdsuiker of gewone suiker kan ook)
2 zakjes vanillesuiker
Snuf zout
Voor bovenop:
1/4e geklutst ei
Ongeveer 50 gram greinsuiker, fijne parelsuiker (te koop bij o.a. veel molens) of gewone suiker
50-60 gram geschaafde amandelen
Jan Hagel koekjes alsof je ze bij de bakker hebt gehaald
Verwarm de oven voor op 180 graden bij een hete lucht oven of op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Kneed de ingrediënten voor het deeg goed door elkaar.
Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 28 x 35. Het deeg moet ongeveer 1/2 cm dik zijn. Je kunt je vorm een beetje aanpassen naar de maat van jouw eigen oven.
Kluts een ei en smeer het over de plak deeg.
Strooi de suiker en de geschaafde amandelen hier overheen.
Duw het een klein beetje in het deeg zodat het straks wat beter vast bakt. Duw de amandelen en de suiker een beetje vast in het deeg met het ei.
Bak de koekjes in ongeveer 15-18 minuten goudbruin.
Veel recepten vertellen: snij de koekjes in vorm zodra ze de oven uit komen. Dat heb ik gedaan, maar na 5 minuten heb ik ze iets bijgesneden, toen ging strak snijden een stuk beter.
Snij de koekjes in rechte stukken van ongeveer 4 x 7 cm of naar eigen wens.
Koekjes bewaren
Laat je Jan Hagel koekjes afkoelen en bewaar ze goed afgedekt in een trommel. Mijn trommel was veel te klein, ik had 2 trommels nodig, maar al snel werd de eerste koektrommel een stuk leger.
Opmerkingen