De appeltaart, is dat niet de nummer 1 onder de taarten? Eigenlijk zou ik jullie op onderzoek mee moeten nemen naar appeltaarten over de wereld. Dat kan heel eenvoudig door met enige regelmaat een appeltaart bakken uit een willekeurige streek van deze aardbol. Met ongeveer dezelfde ingrediënten, bak je een compleet andere taart. Deze Joodse appeltaart is afkomstig uit het boek Kaneel en Kardemom; Joodse baktradities van New York tot Tel Aviv; van Anne Shooter. Het persoonlijke karakter van het boek viel me direct op bij het schrijven van het review.
Anne geeft haar in Kaneel & Kardemom de recepten vaak een persoonlijk tint mee. Het is net alsof je bij haar aan tafel schuift. Of in dit geval bij haar oma. Oh ja, ik zie het helemaal voor me. Gezellig tussen de kop en schoteltjes van oma Freda, bij deze heerlijke 10 cm hoge appeltaart met drie laagjes appel.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Anne Shooter In Kaneel en Kardemom over deze taart: “Het leek net of oma Freda deze cake altijd in huis had. De cake werd in blokjes gesneden en we dronken daarbij een pot sterke thee uit porseleinen kopjes met schoteltjes. Het is de perfecte alledaagse cake; hij is niet te zoet en hoe langer je hem bewaart, hoe compacter en zompiger hij wordt. Heerlijk! Oma schonk de helft van het beslag in de vorm, deed de appels erbij en schonk dan de rest van het beslag erover. Ik geef de voorkeur aan een heleboel laagjes.”
Joodse appeltaart
Benodigdheden voor een taart van 20 cm
5 grote appels, ik koos voor jonagold
2 eetlepels citroensap
3 theelepels kaneel
450 gram fijne kristalsuiker (of vervang een deel van het suiker door 1-2 zakjes vanillesuiker)
4 eieren
250 ml arachideolie (pindaolie) of zonnebloemolie
60 ml (plantaardige) melk
60 ml sinaasappelsap (wil je liever geen melk gebruiken, neem dan 120 ml sinaasappelsap)
1 eetlepel vanille extract
375 gram bloem
1 eetlepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
Boter of olie om je vorm in te vetten
Bakvorm van 20 cm.
Bakpapier om je bakvorm te verhogen, mijn taart werd ruim 10 cm hoog!
Eventueel wat aluminiumfolie om de bovenkant wat te beschermen tegen te bruin bakken
Ik koos voor de versie van Anne en maakte een cake met 3 laagjes appel.
Zo bak je deze Joodse appeltaart
Verwarm de oven voor op 170 graden(hete lucht oven). Vet een vorm van 20 cm in met boter of olie. Maak de vorm wat hoger met bakpapier. De taart wordt heel hoog en krijgt daardoor een wat chique uitstraling. Hoe je een bakvorm verhoogd kun je hier lezen.
Was de appels en snij ze in dunne plakjes zonder de appel te schillen. Verwijder de klokhuizen met een appelboor of door het voorzichtig weg te snijden.
Doe de plakjes in een kom, voeg het citroensap, de kaneel en 5 eetlepels suiker toe. Meng dit voorzichtig met je handen door elkaar om de appelschijfjes zo min mogelijk te beschadigen.
Klop de eieren met de rest van de suiker luchtig door. Voeg de zonnebloemolie toe, de melk, sinaasappelsap en het vanille extract.
Zeef in een andere kom de droge ingrediënten: bloem en bakpoeder. Meng dit door de natte ingrediënten. Het is een vrij dun beslag; maar het komt goed!
Nu kun je laagjes gaan bouwen.
Bedek eerst de onderkant van je vorm met een kwart van het beslag en bedek dit met 1/3e van de appelvulling. Herhaal dit drie maal. Met het laatste kwart beslag bedek je de bovenkant.
In de kom waar je appelschijven in hebben gezeten, vind je een restje “citroensiroop”. Deze restjes suiker, citroen, kaneel vormen een lekker siroop. Verdeel dit over de bovenkant van je taart.
Bak de taart zo’n 1,5 uur in de oven tot hij gaar is. Na ruim een uur wilde ik de bovenkant van mijn taart beschermen tegen te donker bakken en heb ik de taart met aluminiumfolie bedekt.
Als je op de taart duwt en hij veert iets terug is hij klaar.
Laat de Joodse appeltaart een kwartiertje afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Het is een prachtige hoge taart geworden. Tijd om de gebakbordjes tevoorschijn te halen en misschien wel de kop en schoteltjes, net als bij oma Freda.
Geniet van dit heerlijke recept
Kaneel en Kardemom
Is een van de meest bijzondere bakboeken die ik in 2015 voorbij heb zien komen. Veel smaakvolle recepten die net even anders zijn dan we gewend zijn. Familie recepten met roots van over de hele wereld.
コメント