Nederland kent een lange traditie van ambachtelijk kaas maken. We zijn dan ook verzot op kaas en eten per Nederlander gemiddeld zo'n 17 kilo kaas per jaar. Het grootste deel belandt op de boterham, maar je kunt veel meer met kaas. Bij ons thuis is kaasfondue razend populair en het is weer eens wat anders dan gourmetten. Samen gezellig aan tafel terwijl je allerlei lekkers in de gesmolten kaas doopt. Het leek mij erg leuk om kaasfondue eens helemaal anders te maken; met de groene pestokaas van Henri Willig. Dat bleek een schot in de roos! Deze kaas heeft een heerlijke pestosmaak en de kleur geeft een bijzonder effect aan de kaasfondue. Verras je gasten eens met een nieuwe variant op kaasfondue! Het is helemaal niet moeilijk om te maken.
Groene pestokaas and more van Henri Willig
Henri Willig maakt sinds 1974 als familiebedrijf Goudse kaas. Het uitgebreide assortiment met kwaliteitskazen is in ruim 30 eigen winkels verkrijgbaar, maar zij reizen ook de hele wereld over. Waar ik zelf ook erg enthousiast over ben is de mogelijkheid om één van de experiences van Henri Willig te bezoeken. Hier kun je o.a. meer leren over de geschiedenis van Edammer kaas, een typische Noord-Hollandse boerderij bezoeken, maar ook de kaaswaag in Edam.
Cheese and more
Omdat ik nieuwsgierig was geworden naar de winkels van Henri Willig ben ik incognito de vestiging van Cheese and more in Den Haag gaan bezoeken. De winkel voelt aan als één groot kerstpakket; hier wil je als echte kaasliefhebber naar binnen om te kijken èn te proeven! Hoewel de Cheese and more veel bezocht wordt door toeristen, is het ook voor de een Nederlander aanrader om eens binnen te gaan. Hoe leuk is het om naar een etentje te gaan en eens niet een fles wijn of bosje bloemen te geven, maar een bijzonder kaasje.
Tijd om aan de slag te gaan met een babykaas uit de collectie: kaas met groene pesto!
Groene en rode pestokaas
Ik was heel nieuwsgierig naar de groene pestokaas. Naast de geheel eigen smaak van de kaas, doet de kleur het ook goed bij borrelplanken, sandwiches bij een high tea, een kleurrijke mac and cheese en wat dacht je van een kaasfondue in brood met groene pestokaas?
Kaasfondue met groene pestokaas in brood
Benodigde ingrediënten voor ongeveer 2 personen:
380 gram geraspte groene pesto-kaas (1 babykaas) op kamertemperatuur
1 flinke teen knoflook
Broodbol van ongeveer 16 cm van ambachtelijke bakker of bak zelf een kleine bol met dit recept
250 ml droge witte wijn op kamertemperatuur
1-2 theelepels citroensap
4 gram maïzena
Pan met dikke bodem
Eventueel klein bordje en rechaud
Recept Kaasfondue met groene pestokaas in brood
Zorg er bij kaasfondue voor dat alles klaar staat om de fondue te maken. Dek de tafel, steek het kaarsje van de rechaud aan, zodat de gasten zo aan kunnen schuiven.
Maak alles om te dippen gereed en dek het af.
Snij de bovenkant van het brood af en haal voorzichtig de binnenkant van het brood weg. Let goed op dat je niet teveel brood weg haalt anders vindt de gesmolten kaas een weg naar buiten.
Verwijder de was van de kaas, dit gaat heel eenvoudig en rasp de kaas.
Verwarm het uitgeholde brood voor in een oven van zo'n 100 graden terwijl je de fondue maakt. Het brood hoeft niet bruiner te worden, maar goed stevig is handig en als het brood op temperatuur is zal het straks niet de warmte onttrekken van de kaasfondue. Zet eventueel de oven na 15 minuten uit mocht het maken van de fondue langer duren dan gepland.
Snij de knoflook doormidden en smeer de binnenkant van de pan hiermee in.
Meng 20 ml witte wijn met de maïzena in een glas, roer het door en zet het apart.
Verwarm 230 ml witte wijn in een pan met een dikke bodem op een zacht vuur tegen de kook aan. Voeg het citroensap toe.
Voeg steeds een klein beetje geraspte kaas toe en blijf goed roeren.
Roer de maïzena in de wijn nogmaals door en roer het voorzichtig door de kaasfondue.
De kaas smelt, maar laat het niet koken. Verwarm de kaasfondue niet langer dan nodig, anders verliest het vocht. Roer goed door tot het egaal is.
Haal de broodbol uit de oven, vul het brood met de kaasfondue en serveer de groene pestofondue direct aan je gasten.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Wat kun je allemaal in kaasfondue dopen?
Hoewel ik zelf graag voor stukjes brood dip, probeer ik ook altijd wat gezonde keuzes toe te voegen.
Stukje (stok)brood of geroosterd brood. Het brood mag niet te zacht zijn anders kun je het niet goed in de kaasfondue dippen.
Soepstengels of kleine tapasstengels.
Wat extra vitaminen en kleur op tafel door kleine tomaatjes, radijsjes, lange stukjes bleekselderij, wortel, paprika, maar ook ananas en druiven doen het goed.
Kleine stukjes worst, mini salami-worstjes of gehaktballetjes
Tortilla chips.
Kerstboomdippers? Gebruik een koekjes-uitsteker in de vorm van een kerstboom en stans met de uitsteker kerstbomen uit geroosterd brood.
Waar moet je op letten bij het maken van kaasfondue in een broodbol
Ben je geen ster in het bakken van brood? De broodbol in het recept was zo'n 16 cm; wellicht kun je bij een ambachtelijke bakker en brood vinden die ongeveer zo groot is. Bak hem eventueel kort af in de oven als de korst niet zo stevig is.
Verwarm de wijn niet te lang, dan gaat de alcohol verdampen en wordt de temperatuur te hoog. Hierdoor kan de kaas een dikke klomp worden. Gaat het mis? Roer goed door en voeg een klein beetje maïzena toe. Maïzena bindt niet alleen, het zorgt er ook voor dat de kaas en de wijn niet uit elkaar vallen.
Variatietip: vul kleine stevige bollen, zo heeft iedereen een eigen kaasfondue.
Breng de gasten op de hoogte dat het diner start zodra de kaasfondue gereed is, misschien kunnen ze alvast aan tafel schuiven?
Kies een wat droge witte wijn voor de fondue, dit combineert goed met de wat zware kruidige kaas.
Voor de foto gebruikte ik een houten plank om het brood met kaasfondue op te zetten. In praktijk is het handiger om de broodbol op een klein bordje te plaatsen en het op een warmhoud rechaud te plaatsen zodat de kaas langer op temperatuur blijft.
Kaasfondue met groene pestokaas, hoe zou de fondue eruitzien met rode pestokaas?
Tot slot: Tip voor een supersnel kaasfondue met pestokaas zònder alcohol
Heb je niet veel tijd of eet je graag kaasfondue zonder alcohol? Dan heb ik de ultieme tip voor je. Maak van een babykaas in een half uur tijd kaasfondue met slechts een paar minuten werk. Terwijl je de oven voorverwarmt op 180 graden, verwijder je de was van de kaas. Leg het kaasje in zijn geheel in een kleine hittebestendige pan of kleine ovenschaal en schuif deze in de oven. Na ongeveer 25 minuten is de kaas gesmolten. Je hoeft de kaas niet door te roeren roeren voor serveren. Let goed op dat de bovenkant van de kaas niet gaat verbranden.
Geniet!
Dit artikel is een samenwerking met Henri Willig. Meer weten? Lees hier mijn disclaimer.
Bronnen:
Comments