top of page

Kaasfondue volgens klassiek recept


Kaasfondue volgens klassiek recept
Als echt kaaskoppen valt kaasfondue bij ons thuis goed in de smaak. Lekker ontspannen kletsen en ondertussen  je stokbrood dippen in de gesmolten kaas. Heerlijk! Maar, de meningen over de lekkerste kaasfondue zijn wel verschillend bij ons thuis.

Toen ik nog jong was werd ik verrast met een kaasfondue. Vond ik het lekker?

Kinderen vinden de wijn in kaasfondue vaak niet lekker. Mijn eerste ervaring weet ik om die reden dan ook nog goed. Ik had stage gelopen en als afscheid mocht ik bij het echtpaar komen eten. Zij verrasten mij met een kaasfondue. Oei, ik dronk toen nog bijna geen alcohol, dus toen ik de kaasfondue proefde vond ik het zo vies. Dat durfde ik natuurlijk niet te zeggen, want ze hadden zo hun best gedaan om het gezellig te maken. Die tijd ligt ver achter me: Een kaasfondue? Daar maak je me het hele jaar door blij mee! En een klassieke recept vind ik het allerlekkerst!


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.



Moet je met een barbecue steeds het vlees omdraaien, bij een kaasfondue kun je relaxt aan tafel blijven en genieten van de maaltijd en van elkaar.

Denk jij bij kaasfondue meteen aan een koude winteravond? Waarom eigenlijk. Kaas is een product dat het hele jaar door kan, op ieder moment van de dag. Bij een koude winteravond met de gordijnen dicht en de kaarsjes aan. Maar ook op een zwoele zomeravond, met een glas witte wijn, een mooie salade en wat kleine tapas erbij. Eigenlijk net als bij een barbecue. Moet je met een barbecue steeds het vlees omdraaien, bij een kaasfondue kun je relaxt aan tafel blijven en genieten van de maaltijd en van elkaar.


Kaasfondue volgens klassiek recept

Kaasfondue volgens klassiek recept wordt echt een feestje met een goede fonduepan. Als ik online snuffel tussen de vele prachtige exemplaren, verbaas ik me over de mogelijkheden. Duidelijk is dat één merk met kop en schouders uitsteekt: dat is de diversiteit van Boska. Geen wonder, want Boska bestaat al meer dan 100 jaar en is gelegen in Bodegraven, een plaats dat bijna tegen kaasstad Gouda aan ligt.


Hoe kies je een goede kaasfonduepan?

Ben je op zoek naar een goede fonduepan, dan is het uiterlijk erg belangrijk maar vergeet niet te kijken naar de stabiliteit van het fonduestel, gebruik je liever waxinelichtjes of een kleine brander? Ook belangrijk is hoe groot moet de pan zijn. Is de pan te groot, dat werkt niet prettig en ziet er minder aantrekkelijk uit. Is je pan te klein, dat kan gevaarlijk zijn als de kaas te hoog in pan zit.  Ook leuk is dat je tegenwoordig kleine tapas kaasfonduestellen hebt. Een leuk bijgerecht bij een barbecue, gourmet of een knusse set om met twee personen van te eten.



Een beetje stoere fonduepan

Ik koos voor dit exemplaar van Boska met een inhoud van 1 liter, omdat het robuust en stevig is. Ik vind het prettig dat hij op het gasfornuis te gebruiken is. De binnenkant is geëmailleerd  waardoor de pan supersnel schoon is. Gietijzer is een materiaal dat heel lang mee gaat. Daarbij waren de recensies bij de pan heel lovend en dat schept vertrouwen. Overigens denk ik dat grote en nog grotere mannen in huis hem ook erg mooi zullen vinden. Een beetje stoer is hij wel. Tijdens het kaasfondue vond ik de meegeleverde fonduevorken heel prettig. Zo hadden we geen verdwaalde stukken brood in de kaasfondue.


Kaasfondue volgens klassiek recept

Kaasfondue volgens klassiek recept

Benodigdheden volgens Boska voor 4 hongerige of 6 bescheiden eters:

  1. 400 ml droge wijn die je zelf erg lekker vindt

  2. 300 gram geraspte Emmentaler

  3. 300 gram geraspte Gruyère

  4. 3 theelepels Kirsch

  5. 4 (of 8) gram maizena

  6. 1-2 teentjes knoflook

  7. Nootmuskaat en peper

  8. Stokbrood

  9. Groente als: paprika, bleekselderij, wortel, ananas, champions, komkommer.


Kaasfondue volgens klassiek recept

Zo maak je een klassiek kaasfondue

  1. Zorg ervoor dat de geraspte kaas op kamertemperatuur is. Roer de maizena door de kirsch. Smeer de pan in met 1 of 2 teentjes knoflook.  Voeg voor meer smaak eventueel later de knoflook toe bij de gesmolten kaas.

  2. Verwarm je fonduepan enkele minuten voor op het de brander of als je een pan van keramiek of aardewerk gebruikt, verwarm hem voor in de oven op. Dit hoeft niet heel warm te zijn. 80-100 graden is prima. Zo koelt de kaas straks niet heel erg af.

  3. Doe de wijn in een pan en laat dit zachtjes koken. Strooi nu beetje bij beetje de kaas door de warme wijn. Roer het geheel goed door. Probeer het kaasmengsel niet te laten koken.

  4. Roer het maizenapapje door de kaas. Ik vond het fondue wat aan de dunne kant en voegde nogmaals 4 gram maizena door 1 eetlepel melk toe. Breng de fondue op smaak met nootmuskaat en peper.

  5. Giet de kaasfondue over in de fonduepan.

Tips voor bij het kaasfondue

  1. Welke fonduepan je ook kies, zet de voordelen en nadelen op een rij. Wat vind je belangrijk? Kijk niet alleen naar het uiterlijk.

  2. Zorg altijd voor een goede, niet ontvlambare ondergrond en omgeving.

  3. Sommige recepten vermelden dat je de kaasfondue maakt in de pan waar je hem ook in presenteert. Zelf vind ik het handiger om de fondue in een iets grotere pan te maken en dan over te gieten.

  4. Kies zo mogelijk voor een goede kwaliteit kaas en een wijn naar eigen smaak. Dit proef je terug in het recept.

  5. Wil je meer kaasfondue maken? Vermeerder dan niet zomaar de ingrediënten naar verhouding. Gebruik iets minder wijn. Is je kaasfondue te dik, je kunt het altijd nog iets dunner maken door wijn toe te voegen.

  6. Kies een inhoud die bij je past. Met hoeveel personen ben je van plan te gaan fonduen? Je hebt grote fonduepannen, maar ook kleine tapas fonduepannen. Je kunt ook in plaats van 1 grote, meerdere kleine tapasfonduepannen kiezen. Ook erg leuk bij een barbecue.

  7. Probeer het eens: op een mooie zomeravond buiten een kaasfondue houden.

  8. Je kunt ook kaasfondue presenteren in een eigen pan of kramieken schaal op een rechaud of warmhoudplaat. Deze zijn soms iets minder op elkaar afgestemd, maar het werkt natuurlijk ook.

  9. In deze gietijzeren pan van Boska bleven geen kaasresten kleven. Dat is heel prettig met schoonmaken, want het was weinig werk. Mocht jouw pan wel een dikke kaaslaag achter laten; deze smaakt heel erg lekker maar is soms wat moeilijk uit de pan te halen.

  10. Wist je dat de pan op de brander, een caquelon heet?

  11. Verwarm je pan altijd voor, als je de gesmolten kaas over giet naar een koude pan zakt de temperatuur te snel en dat komt de gesmolten kaas niet ten goede.

  12. Is je kaasfondue te dik? Voeg dan nog wat meer wijn toe en roer het geheel goed door.

  13. Heb je kaas over? Bak er de volgende dag een lekkere tosti van of gebruik het bijvoorbeeld voor een pastaschotel.


Dit artikel is een samenwerking met fonQ. Meer weten? Lees hier mijn disclaimer.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page