Terwijl de eerste kruidnootjes alweer in de winkel liggen probeer ik er nog even af te blijven. Toch komt er inspiratie bovendrijven. Dikke stukken speculaas, maar dan anders. Iets dat je het hele jaar door kunt eten zonder dat iedereen je commentaar krijgt omdat de Sint weer heeft gekozen voor Spanje. Ik dacht meteen aan kaneel, maar koekkruiden of pompoenkruiden kun je natuurlijk ook gebruiken in deze kaneel brokken met stukjes hazelnoot, net waar je zin in hebt.
Met de speculaasbrokken als inspiratie, kun je het hele jaar door van lekkere stukken kaneelkoek met stukjes noot genieten.
De helft van het meel heb ik vervangen door gemalen havermout. Maar omdat niet iedereen blij wordt van gemalen havermout kun je natuurlijk ook gaan voor uitsluitend bloem. Daarnaast heb ik naast bakpoeder ook bakingsoda gebruikt om de koek een luchtige structuur te geven met een lekker bite waar je je tanden in wilt zetten. Heb je bakingsoda in huis? Heel handig hoor om mee te bakken, maar ook om bijvoorbeeld je oven mee schoon te maken, pretzels te bakken , honeycomb of nog veel meer. En koop liever niet van die dure mini-zakjes maar meteen zo’n “oranje” doosje.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Kaneel brokken met stukjes hazelnoot
Benodigdheden:
250 gram half bloem en half gemalen havermout
125 gram boter
140 gram bruine basterdsuiker
15 gram kaneel (probeer eens Ceylonkaneel als je dat kan krijgen, extra lekker)
5 gram bakpoeder
1 (3 gr) theelepel baksoda
5 eetlepels yoghurt of karnemelk
1 ei (1/2 ei erin en 1/2 ei voor bovenop)
75 gram grove stukjes hazelnoot of andere stukjes noot.
snuf zout
Kaneel brokken met stukjes hazelnoot maken
Kneed alle ingrediënten (behalve de nootjes en een 1/2 ei) voor de koek door elkaar en laat het minimaal een half uur rusten.
Verwarm de oven voor op 150 graden bij een hete lucht oven of op 170 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Laat het deeg even op temperatuur komen, want uitrollen is direct uit de koelkast is niet goed mogelijk. Maak van het deeg een flinke koek van ongeveer 1 cm dik.
Smeer de flinke koek in met een half geklutst ei en strooi de nootjes en eventueel nog wat suiker overheen.
Bak de dikke stukken kaneel brokken in ongeveer 40-45 minuten gaar.
Zelf heb ik een dunne glazen snijplank. Ideaal om de plak eerst uit te rollen en dan in de koelkast op deze glazen plank een coole beurt te geven. Dan kan hij zo vanuit de koelkast zo de oven in.
Koekjes? Hoe kun je ze het beste bewaren.
Daar hoef ik denk ik geen antwoord op te geven? De koektrommel; een echt Nederlands fenomeen, wie heeft hem niet!
コメント