Kan ik nog zo’n mijn best doen met speciale smaken; de oud Hollandse appeltaart is jaar na jaar de meest favoriete taart bij ons thuis. Een stevige korst, een goed gebakken bodem die niet vochtig is, lekker veel fruit als vulling. Het is niet moeilijk maar wel een beetje bewerkelijk. Maar wat als je de appeltaart een beetje laat blozen door een deel van de appels te vervangen door (diepvries) kersen met als resultaat: Kersen-appeltaart met amandelspijs!
De smoes
Elke smoes om aan de bak te gaan is prima toch? Deze appeltaart is naast kersen extra lekker door het amandelspijs. Voor de kersen maakt ik gebruikt van diepvries-kersen. Op die manier kun je deze fruittaart het hele jaar door maken. De sappige kersen en appeltjes rusten op een bed van amandelspijs. Amandelspijs maak je heel makkelijk met (zelf) gemalen amandelen, suiker en citroensap. Heb je amandelspijs over? Je kunt het eenvoudig bewaren in de diepvries voor een andere keer.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Een oud Hollandse appeltaart maar net een beetje anders door de volle smaak van kersen. Verandering van spijs doet eten toch?
Kersen-appeltaart met amandelspijs
Benodigdheden voor een vorm van 20 cm:
Voor het deeg:
225 gram bloem
160 gram boter
115 gram suiker
Voor de vulling:
250 gram kersen uit de diepvries
1 flinke appel of 2 iets kleinere appels
50 gram rozijnen
2 zakjes vanillesuiker eventueel nog een extra schepje suiker als je echt een liefhebber van zoet bent.
1 theelepel kaneel
100 gram amandelspijs volgens dit recept
Laat je taart bovenop en langs de zijkant glanzen door:
2 eetlepels abrikozenjam
1 theelepel water
Kersen-appeltaart met amandelspijs
Haal de kersen uit de diepvries en laat ze rustig 1-2 uur op temperatuur komen.
Bekleed de bakvorm met bakpapier en smeer de vorm in met boter en bestrooi het met wat bloem. Maak de amandelspijs volgens het recept dat je bij de benodigdheden vindt en laat het rusten in de koelkast. Nog beter is het om amandelspijs 1-2 dagen eerder te maken voor nog meer smaak.
Maak het deeg door de bloem, de suiker, boter en het zout door elkaar te kneden. Laat het minimaal een half uur in de koelkast rusten.
Schil de appel en snij hem in stukjes. Voeg de uitgelekte kersen, de rozijnen, het kaneel en de suiker(s) toe.
Verwarm de oven voor op 170 graden bij een hete lucht oven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Rol het gekoelde deeg uit en gebruik 2/3e voor de rand en bodem. Smeer het amandelspijs over de bodem en bedek de bodem met de fruitvulling.
Rol het deeg dat over is opnieuw uit en snij repen van ongeveer een cm. Verdeel de repen als een rooster over elkaar heen. Bak de taart in 65-75 minuten gaar.
Geef de taart bovenop en eventueel ook langs de zijkanten een prachtige glans door het in te smeren met 2 eetlepels abrikozenjam verwarmd in een pan en vermengd met een kleine eetlepel water. Smeer de verdunde abrikozenjam op de taart zodra hij uit de oven komt. Dan trekt het mooi in het deeg.
Appeltaart bewaar je zo
Ga je de kersen-appeltaart met amandelspijs vrij snel opeten? Bewaar hem dan buiten de koelkast. Duurt het een paar dagen, bij twijfel of met klam warm weer kun je hem beter in de koelkast bewaren. Haal de taart een half uurtje voor het eten uit de koelkast. Dan komt de smaak meer naar voren hoewel ik ook personen ken die hem juist graag direct uit de koelkast eten.
Comments