Chocolade en rode vruchten, dat is een combinatie die het altijd goed doet. Deze Kerstcake met dronken cranberries is op ieder moment van het jaar een groot succes. Met een goed recept van chocoladecake kun je zelf lekker verder fantaseren.
Met kerst is deze chocoladecake met cranberry's extra lekker als je de cranberry’s een tijdje in een bad van half crème de cassis en half water laat staan. Dan kunnen ze proosten op een stel mooie feestdagen en een gelukkig nieuwjaar. Natuurlijk staat het vrij om te kiezen voor een ander bad. Van rum of cognac tot een frisse fruitdrank. De cranberry’s zullen lekker sappig en groot worden.
De cake is lekker snel klaar. Eigenlijk was het moeilijkste van dit recept het uitpakken van de Candy cane zuurstokken.
Tip: Bij de Action zijn kleine Candy cane’s verkrijgbaar. Ze zijn wat kleiner en breken niet. Ik gebruikte ze in dit recept.
Kerstcake met dronken cranberry's
Benodigdheden:
250 gram bloem
110 gram cacaopoeder
450 gram fijne kristalsuiker
2 theelepels baking soda
1 theelepel zout
200 gram zure room (of eventueel crème fraîche)
200 gram gedroogde cranberries
4 eetlepels crème de cassis
water
225 ml zonnebloem of arachide-olie
2 eetlepels azijn
2-3 handjes kleine stukjes chocolade
1 theelepel vanille extract
3 eieren
Voor de versiering:
250-300 gram Royal Icing poeder (andere keuzes: gesmolten witte chocolade of 230-300 gram poedersuiker)
enkele Candy Cane stokken
Zo maak je deze Kerstcake met dronken cranberry's
Doe de cranberry's in een bad van 4 eetlepels crème de cassis en 4 eetlepels water. Roer ze af en toe om.
Verwarm je oven voor op 175 graden (hete lucht oven) en vet je vorm goed in. Dit recept is voor een grote bundt vorm. Pas zo nodig de ingrediënten een beetje aan. Zeef de cranberry's. Vul het vocht van de cranberry's aan met water tot 200 ml.
Zeef de bloem, het cacaopoeder, het zout, suiker en baking soda boven een kom en meng ze door elkaar.
Voeg de zure room en de olie toe, hierna het azijn, het vocht van het cranberrysbad aangevuld met water tot 200 ml en het vanille extract. Roer het geheel goed door. Nu mogen de eieren erbij. Tot slot mogen de dronken cranberries en de stukjes chocolade erbij.
Roer het geheel nog kort goed door en vul je bakvorm.
Bak de cake in een uur gaar. Na ongeveer 45 minuten raad ik je aan een aluminiumfolie over je cake te plaatsen. Cacao neigt tot aanbranden, vooral het deel dat direct bloot staat aan de warmte.
Test met een saté-prikker de cake na 50-55 minuten, om te kijken of de cake al gaar is.
Laat de cake minimaal een kwartier afkoelen in de vorm. Het is best een kwetsbare, zachte cake.
Een laag gesmolten witte chocolade? Daar kun je mij voor wakker maken. Toch koos ik voor deze mix voor Royal Icing. Hiermee kun je koekjes versieren, maar ook een laag icing aanbrengen over cake. Behalve poedersuiker zit hier ook wat eiwitpoeder in. Samen met weinig wat wordt dit een dikke witte laag dat hard opdroogt op je koekje of cake.
Het is een stuk witter dan chocolade en…. het lijkt op sneeuw. Iets wat we bijna altijd moeten missen met kerst.
Tot slot waren de Candy Cane’s aan de beurt. Ik raad het je af deze heel te proberen uit de verpakking te halen. Mocht jij wel super exemplaren ontdekken, dan hoor ik het graag van je.
De fijn gestapte stokken zijn trouwens wel behoorlijk decoratief.
Een zoete kijk van boven.
Comments