Je maakt vast wel eens een lekkere Hollandse appeltaart. Maar heb je al eens kleine appel kruimeltaartjes gemaakt? Of andere kleine fruitgebakjes?
Zelf heb ik nog niet eerder kleine appel kruimeltaartjes gemaakt. Ik was dan ook blij verrast dat Koopmans begin november dit jaar een nieuwe serie bakmixen op de markt brengt. Kleine fruittaartjes; voor elk wat wils, want je kunt er je eigen draai aan geven. Helaas kun je in november kun je geen fruitige kersen, aardbeien of frambozen vinden in de schappen. Geen probleem, dan pas ik me gewoon aan wat betreft de tijd van het jaar: appels, deze zijn het hele jaar door verkrijgbaar.
Behalve vers fruit kun je natuurlijk ook kiezen voor bijvoorbeeld kersen uit blik of diepvriesfruit.
De drie zelf minitaart-pakketten bevatten:
Kleine fruittaartjes: met een bodem van zandtaartdeeg, een vulling van banketbakkersroom met vers fruit naar keuze.
Kleine appeltaartjes: met een bodem van zandtaartdeeg en een vulling van appel, rozijnen en kaneel. Evntueel kun je de taartjes bestrijken met warme abrikozenjam.
Kleine kruimeltaartjes: een bodem en topping van kruimeldeeg. Een vulling naar keuze van appel en rozijnen of kersen. Beide met een kaneelmix.
Natuurlijk kun je bij alledrie de taartjes je eigen fantasie kwijt.
Kleine appelkruimeltaartjes
Behalve het pakket kleine kruimeltaartjes van Koopmans heb je nodig: 80 gram boter
1 medium ei
2 appels
40 gram rozijnen
Zo gaan we de kleine appel kruimeltaartjes bakken met Koopmans
Wel de rozijnen 15 min. in lauwwarm water en dep ze droog.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Klop het ei los met een vork.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij de appels in klein blokjes. Meng hier doorheen de rozijnen, de helft van het ei en de kaneelmix die in de verpakking zit.
Normaal wordt mijn mix met appel, suiker, kaneel en rozijnen altijd vochtig bij niet direct gebruik. Bij deze mix zit ook een half ei en hierdoor is de mix anders om te zien en verloor de appelmix geen vocht.
Roer de boter zacht in een beslagkom en voeg de taartmix toe. Mix het geheel tot er zeer fijne kruimels ontstaan.
Voeg dan de 2e helft van het ei toe en een theelepel water en meng het geheel nog kort met de mixer tot een grof kruimelig deeg.
Hier werd ik wat onzeker. Het deeg werd iets minder fijn maar nog steeds behoorlijk fijn korrelig. Ik heb nog ongeveer 1,5 theelepel water extra toegevoegd en toen was het zo fijn als op bovenstaande foto.
Als je naar de foto op de verpakking kijkt zie je hoe fijn de kruimels ook op de bovenkant van de taartjes zijn dus ik besloot het te wagen en de taartjes te gaan maken met deze kruimelmix. En dat pakte goed uit!
De 8 bakjes werde gevuld met 2/3e van het kruimeldeeg.
Het deeg werd in de vorm gedrukt. Dit gaat eigenlijk best goed. Persoonlijk vond ik het handig om eerst de randen aan te duwen met mix en dan pas de onderkant te vullen.
De appelmix ging in de vormpjes. De vormen zijn te groot om in een cupcakevorm te bakken. Daarom staan ze gewoon los op de bakplaat.
Het deel kruimelmix dat over was werd op de appeltaartjes gestrooid. De appelkruimeltaartjes bak je 25-30 minuten in een oven van 175 graden (hete lucht oven).
Laat ze even afkoelen voor de proeverij!
Lekker, hoor, maar andere variaties die mij ook lekker lijken?
Gebruik peren, kersen, bramen of andere lekker fruit. Dit kan vers zijn, uit de diepvries (wel even ontdooien om het teveel aan vocht te verminderen) of uit een pot of blik.
Onderin het taartje een bodem van spijs.
Week de rozijnen in rum of een ander lekker smaakje.
Gebruik gedroogde abrikozen in plaats van rozijnen. Week de abrikozen een nacht eerder in bijvoorbeeld mangosap. Dat smaakt heerlijk.
Verwerk wat speculaaskruiden door het deeg voor een speculaas-versie.
Comments