top of page

Kleine gevlochten broodjes


Kleine gevlochten broodjes
Vlechtbroden geven mij altijd een beetje een luxe gevoel. Je komt ze hier en daar wel tegen, maar het is niet zo dat je in iedere bakkerij diverse soorten vlechtbroden of vlechtbroodjes vindt. Het leuke van thuis bakken is dat je de broodjes vers kunt bakken wanneer jij dat wilt en helemaal naar je smaak. Voor deze broodjes heb ik een beetje een luxe deeg gebruikt met een ei, melk in plaats van water en een klein beetje boter. De ene helft van het deeg heb ik basic gehouden, de andere helft van de vlechtbroodjes zijn voorzien van 3 soorten zaden. Het is amper meer werk en als ik kan kiezen, kies ik altijd voor brood met zaden.

Brood laten glanzen

Smeer de broodjes in met ei voordat je de zaden eroverheen strooit; zo weet je zeker dat na het bakken de zaden nog op je gevlochten broodjes zitten. En omdat ik toch ei overhad, kregen de basic broodjes ook een laagje. De broodjes gaan hierdoor prachtig glanzen en dit geeft de korst na het bakken een prachtige goudbruine kleur.


Luie bakker

Je kunt deze vlechtbroodjes bakken door bij ieder broodjes 3 strengen deeg te rollen en dit te vlechten. Bij een groot brood vind ik dat prima, maar bij kleine broodjes is dat best een hoop werk. Ik heb ooit Levine van Doorne op een makkelijke manier voor vlechtbroodjes zien maken. Deze manier ga ik gebruiken; rollen, grotendeels insnijden en vlechten.

Binnenkort komt er een nieuw boek van Levine van Doorne uit vol vlechtbroden. De voorkant is veelbelovend, ik hoop je er binnenkort meer over te vertellen.

Kleine gevlochten broodjes
Kleine gevlochten broodjes

Kleine gevlochten broodjes

Benodigdheden voor 8 stuks:

  1. 400 gram bloem

  2. 190 gram melk

  3. 2 eieren (1 ei in het deeg, 1 ei om bovenop te smeren)

  4. 20 gram zachte boter

  5. 15 gram suiker

  6. 7 gram gist

  7. 8 gram zout

  8. Eventueel zaden naar keuze

Rol het deeg plat en verdeel het in drie strengen

Kleine gevlochten broodjes bakken doe je zo

  1. Kneed de ingrediënten voor het deeg door elkaar. Hou de zaden, het extra ei en de boter achter. Kneed het deeg goed door. Meng halverwege de boter mee. Het kneden duurt al snel een kwartiertje. Laat het deeg een uur afgedekt rijzen.

  2. Verdeel na een uur het deeg in 8 stukken, bol de stukken deeg op tot strakke bolletjes.

  3. Rol het bolletje uit tot een langwerpig lapje. De uiteinden mogen wel iets smaller zijn dan het midden. Dit vlecht straks iets eenvoudiger.

  4. Deel met twee sneden het lapje in drie strengen, maar laat de bovenkant verbonden, snij de strepen niet helemaal door. Hierdoor gaat het vlechten makkelijker. We zijn een beetje lui toch?

  5. Ga je voor basic? Vlecht de strengen als een vlecht en duw de smalle uiteinden een beetje onder de vlecht. Leg het broodje op de bakplaat.

  6. Ga je voor broodjes met zaden? Smeer de strengen in met geklust ei en bedek ze met zaadjes. Vlecht de strengen, duw de uiteinden onder het broodje en leg het gevlochten broodje op de bakplaat.

  7. Bedek de broodjes met plastic, bijvoorbeeld een opengeknipte pedaalemmerzak. Smeer het plastic in met wat olie. Dan blijft het brooddeeg niet plakken aan het plastic.

  8. Laat de broodjes opnieuw een klein uur rijzen.

  9. Verwarm de oven voor op 180 graden bij een hete lucht oven of op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Smeer de broodjes met of zonder zaden in met geklust ei.

  10. Bak de broodjes in ongeveer 15-17 minuten goudbruin.

Maak vlechten van het deeg en leg de broodjes op de bakplaat

Brood bewaren

Omdat de broodjes boter, melk en ei bevatten is de korst iets zachter en zullen de broodjes langer vers blijven. Maar brood is het allerlekkerste net uit de oven.

Broodjes over? Bewaar ze direct nadat ze afgekoeld zijn in een plastic zak of vries ze in.

Kleine gevlochten broodjes



Gerelateerde posts

Comments


bottom of page