Hou jij ook van die heerlijke koffieleutjes en kun je de pot speculoos niet met rust laten? De smaken van Lotus zijn behoorlijk Belgisch en in Nederland eigenlijk inmiddels ook overal verkrijgbaar. Samen met de prachtige muffin bakvorm van van het Belgische Clean Baking Products bakte ik deze heerlijke zachte muffins met Belgische smaken. Koffieleutjes muffins met speculoos frosting want bakken met koffieleutjes is een heel lekker idee.
Tja, zijn het nu muffins of grote cupcakes? Jij mag het zeggen.
De smaak van speculoospasta- en koekjes van onze Zuiderburen is zoet en vraagt om meer.
Voor de Belgische lezers onder ons: misschien een leuke traktatie om te bakken voor
De Nationale Feestdag van België op 21 juli?
Ook wil ik nog graag een keer gaan experimenteren met een lekker Belgisch biertje in de oven!
Recept voor koffieleutjes muffins met speculoos frosting
Benodigdheden voor 9 muffins
250 gram lekker zachte boter
5 eieren
12,5-13 gram bakpoeder
250 gram gezeefde bloem
250 gram fijne kristalsuiker
1-2 theelepels kaneel naar smaak
1 theelepel vanille extract
8-10 koffieleutjes in stukjes
Snuf zout
Voor de frosting
1 theelepel speculoospasta per muffin/cupcake
Enkele koffie-leutjes heel fijn gemalen
Recept koffie-leutjes muffins en speculoospasta
Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven).
Mix de boter en de suiker lekker lang tot het romig is en licht van kleur. Zo’n 6-8 minuten. Ik vind dat de cake pas echt lekker zacht wordt als de boter goed zacht op kamertemperatuur is. Samen met het langdurige kloppen geeft dit je straks een hele zachte cake.
Mix hierna ei voor ei door dit mengsel. Klop het geheel goed door.
De mixer mag nu uit. Roer het gezeefde bloem, het bakpoeder, zout, kaneel en vanille vervolgens met een spatel door de mix. Gebruik hiervoor liever niet de mixer om geen volume te verliezen. Gebruik je toch de mixer, zet hem dan op een lage stand en mix zo kort mogelijk.
Vet je vorm in of vul je vorm met papieren bakcupjes. Vul je muffin- of cupcakevormen met het deeg. Wil je dat je cakeje lekker hoog gaat rijzen, vul de vorm dan tot het papiertje volledige gevuld is. Ik vind het prettig om cakejes in een papieren bakingcup te doen. Dat eet straks iets prettiger maar zonder kan natuurlijk ook, vet dan je vorm licht in en bestrooi het met wat bloem.
Na ongeveer 25 minuten zijn je muffins klaar, controleer dit door er een satéprikker in te stoppen. Komt de prikker schoon uit het cakeje? Dan is de cake gaar.
Cakejes snel uit de vorm halen
Gebruik je een cupcakepapiertje? Dan moet je wat haast maken met het cakeje uit de vorm halen. Anders laten de papiertjes straks los.
Als de cakejes afgekoeld zijn, kun je de speculoospasta verwarmen. Wij gebruiken deze pasta regelmatig trouwen om op te warmen. Speculoospasta is namelijk heel lekker over cake maar ook over ijs is het niet te versmaden.
Je kunt het zachtjes in een pan verwarmen en goed doorroeren. Bij au bain marie zal de pasta nog iets rustiger opgewarmd worden en hoef je niet bang te zijn dat de pasta indikt of verbrandt.
Bedek je cakeje met een theelepel verwarmde speculoos pasta.
Bedek de pasta met fijn gemalen koffieleutjes.
Nog lekkerder lijkt het me als je wat nougatine door de fijn gemalen koffieleutjes roert en hier de muffin mee bedekt. De nougatine is zo lekker om op te bijten.
Maar ook zonder nougatine zie ik geen probleem.
Comments