Cheesecake is heerlijk maar het kan behoorlijk machtig zijn. Deze frisse kokos cheesecake bites zijn bescheiden van formaat en een stukje lichter gemaakt omdat het een deel van de jonge roomkaas vervangen is door Griekse yoghurt (of volle yoghurt). De bites zijn lekker fris en hebben een subtiele kokossmaak. Een ideaal recept, want de kokos cheescake bites zijn heel gemakkelijk te maken. Ideaal om al een avond eerder te maken; dan kunnen ze in de nacht goed afkoelen en heb je op de dag van serveren je handen vrij.
De bodem bakken of toch liever niet?
Bij ongebakken cheesecakes als kwarktaart of monchoutaart wordt de bodem vaak niet gebakken. Dat kan bij deze kokos cheesecake bites ook, maar door de bodem kort te bakken wordt het iets steviger en iets knapperiger; dat past heel goed bij deze cheesecake.
Zachte romige kaas
Voor een cheesecake wordt een zachte romige kaas gebruikt die vrij neutraal van smaak zijn. In plaats van roomkaas zou je ook mascarpone, ricotta of monchou kunnen gebruiken. De stevigheid van deze kazen is echter anders; daarom zou het resultaat iets anders kunnen uitpakken dan het originele recept.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Kokos cheesecake bites
Benodigdheden voor een bak-of ovenvorm van 20 x 20 cm:
Voor de bodem:
140 gram fijn gemalen koekjes zoals bastogne, havermoutkoekjes, oreo's of speculooskoekjes
75 gram gesmolten boter
1 flinke eetlepel speculoos
Voor de cheesecake-laag:
200 gram roomkaas (huismerk of Philadelphia) op kamertemperatuur
200 gram Griekse yoghurt of dikke volle yoghurt op kamertemperatuur
1 ei
1 eiwit
50 gram suiker
3 zakjes vanillesuiker
60 gram geraspte kokos
6 gram maïzena
25 gram bloem
1 eetlepel kokoslikeur Malibu
Handje geschaafde amandelen
Eventueel voor bovenop:
Poedersuiker of verkruimelde meringue
Kokos cheesecake bites
Verkruimel de koekjes in een keukenmachine of sla de koekjes in een theedoek fijn met een deegroller.
Verwarm de oven voor op 170 graden bij een heteluchtoven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Smelt de boter, voeg een flinke eetlepel speculoos toe en roer de koekkruimels hier doorheen.
Smeer de bakvorm in met boter en bestrooi het met paneermeel of bedek de vorm met bakpapier. Vul de bodem van de bakvorm met de kruimelmix en bak de bodem 5 minuten in de oven.
Klop intussen het ei met het eiwit luchtig en voeg de zuivelspread, de yoghurt, de suiker en vanillesuiker hier doorheen.
Voeg de bloem, maïzena, kokoslikeur en de geraspte kokos hierbij.
Verdeel de vulling over de kort gebakken bodem en strooi wat geschaafde amandelen hier overheen. Bak de cheesecake in ongeveer 30-35 minuten goudbruin.
Laat de cheesecake goed afkoelen. Dit duurt al snel minimaal zo'n 4 uur.
Verdeel de cheesecake bites in 16 kleine of 9 grotere stukken.
Strooi vlak voor het opdienen poedersuiker of verkruimel een meringue over de cheesecake.
Hoe kun je de cheesecake met kokos bites het beste bewaren?
De cheesecake kun je het beste goed laten koelen, dat maakt het snijden een stuk makkelijker. Tijdens het afkoelen komt er vocht vrij. Om te zorgen dat de druppels niet via de verpakking op de cheesecake vallen tijdens het koelen, kun je het beste een servet of 2 papieren keukendoekjes bij het bakblik bewaren in de koelkast. Het vocht uit de cake wordt op genomen door het papier.
Cheesecake bevat verse jonge kaas; daarom kun je de taart het beste binnen 1 tot maximaal 3 dagen opeten.
Gaat het je niet lukken om de cheesecake tijdig op te eten?
Je kunt cheesecake ook een in de diepvries maand bewaren!
Comentarios