Kokosbollen met oogjes om te trakteren? Al heel lang heb ik niets meer gemaakt met oogjes en dat terwijl ik ze zo leuk vind. Eerder bakte ik drollenkoekjes en drollencakejes. Op zich niets wereldschokkend, maar het zijn die oogjes die het hem doen. Ze kijken vaak een beetje grappig en lijken zo uit een een of andere cartoon te komen.
Deze lekker “vieze” koeken en cakes worden vooral veel gemaakt om te trakteren op school. Vooral de cupcakes zijn best nog een flink werkje om te maken en vragen om wat voorbereiding.
Iets leuks trakteren met oogjes; kan dat niet makkelijker
Met dit recept voor ondeugende kokoskoeken zit je snor als je in weinig tijd wat leuks wilt maken. Als je de oogjes eerder maakt of koopt bij een winkel waar ze taartdecoratie verkopen, dan zijn deze kokosbollen met oogjes om te trakteren eerder klaar voordat dan dat je de afwas hebt gedaan.
Misschien dat jij als groot kind het ook wel eens leuk vind om iets ondeugends te trakteren of mee te nemen op bezoek?
Kokosbollen met oogjes om te trakteren
Benodigdheden voor 14 stuks bij medium ijsschep
200 gram geraspte kokos
170 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
3 eieren
Snuf zout
1 afgestreken eetlepel maizena
1/2 theelepel geraspte citroen of 2 theelepels lemoncurd
Ook nodig:
Eetbare oogjes, je kunt ze ook zelf maken
30 gram witte chocolade als “lijm” voor de oogjes.
eventueel ouwel, maar zonder kan ook
Hoe maak je eetbare oogjes
Ogen in alle soorten en maten, je maakt ze eenvoudig zelf. Je hebt maar heel weinig royal icing nodig om honderden oogjes te maken! Hoe je ze maakt, lees je hier.
Kokosbollen met oogjes om te trakteren
Voor je de kokosbollen maakt heb je oogjes nodig. Je kunt ze in winkels kopen met taart-decoratie; volgens mij verkoopt de action ze ook maar dat weet ik niet zeker. Je kunt ze ook maken. Met 100 gram mix voor royal icing kun je honderden (!) oogjes maken. Zwarte pareltjes zijn handig, maar ook die kun je spuiten.
Verwarm de oven voor op 170 graden met hete lucht op of 190 graden met boven- en onderwarmte. Heb je ouwel of eetbaar papier? Knip rondjes uit en leg ze op je bakplaat. Hier kun je zo de bollen opscheppen en na het bakken kun je ze eventueel bijknippen.
Voor de kokosbollen meng je alle ingrediënten door elkaar.
Laat de mix 30-60 minuten staan zodat het vocht in de kokos kan trekken.
Maak bollen met een ijslepel. Je kunt met je hand ook bollen maken, maar zo strak is best moeilijk.
Bak de bollen in 15-20 minuten licht goudbruin. Laat ze afkoelen.
Verwarm de witte chocolade au bain marie. Stip de oogjes goed aan en duw ze tegen de kokosbollen. Je kunt de bollen ook iets schuin tegen iets aan zetten, zodat de oogjes niet verschuiven, maar ook rechtop ging bij mij goed. Laat de bollen goed afkoelen. In de koelkast gaat dit iets sneller.
Wat zit me nu aan te staren
En klaar zijn je Kokosbollen met oogjes! Zo makkelijk is het.
Bewaren: Bewaar je kokosbollen goed rechtop afgesloten in een trommel. Probeer je bollen niet langer dan een dag eerder te maken, omdat ze anders een stuk zachter worden. Ik vind het overigens heerlijk hoor!
Comments