Op 27 april vieren we Koningsdag en dat betekent oranje boven! We kleden ons oranje, drinken oranje, dromen oranje en als het kan eten we graag oranje. We gaan massaal oranje tompoucen, oranje gebak of deze leuke Koningsdag koekjes bakken want Koningsdag vieren we samen thuis of bijvoorbeeld op de Koningsdag vrijmarkt. Deze oranje koekjes in de vorm van een kroon zijn heel gemakkelijk om te maken, zijn oranje en zien er geweldig leuk uit. De feestelijke koekjes zijn ideaal om te bakken en te verkopen op de Koningsdag vrijmarkt. En de oranje suiker? Ook de gekleurde suiker kun je heel gemakkelijk zelf maken.
Bewust platte koekjes bakken doe je zo
Het recept voor deze Koningsdag koekjes bevat geen rijsmiddelen zodat ze goed plat blijven. De oranje suiker kun je zelf heel gemakkelijk maken met suiker en een druppel kleurstof. Hoe? Dit kun je hier lezen.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Oranje Koningsdagkoekjes bakken? Je kinderen willen je vast helpen.
Koningsdag koekjes bakken
Benodigdheden voor héél veel koekjes:
Voor platte koekjes:
200 gram boter op kamertemperatuur
200 gram fijne suiker
Eventueel kun je een deel van de suiker vervangen door 2-3 zakjes vanillesuiker
400 gram gezeefde bloem
1 ei
Snuf zout
Voor de glazuur:
100-150 gram poedersuiker (uit de supermarkt of maal suiker fijn met een koffiemolen)
Water
Voor de oranje suiker:
Fijne suiker
Oranje kleurstof
Stevig ZIP-zakje
Ook nodig:
Een kroon uitsteker of koekjes-uitsteker naar keuze
Poedersuiker? Dat koop ik eigenlijk nooit meer. Ik maal het zelf in een koffiemolen met gewone suiker.
Koningsdag koekjes bakken
Maak de gekleurde suiker iets een halve dag eerder. Hoe dit werkt kun je hier lezen. Zelf laat ik de suiker op een groot bord drogen. Hoe groter het oppervlak, hoe sneller je suiker droog is. Bewaar droge suiker goed afgesloten.
Kneed de ingrediënten van de koekjes door elkaar en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit en steek met de koekjes-uitsteker de koekjes uit het koekjesdeeg en laat ze nog minimaal 15 minuten koelen in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 graden bij een heteluchtoven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Bak de koekjes in 11-13 minuten gaar. De zijkanten van de koekjes beginnen dan net een beetje te verkleuren. Laat de koekjes afkoelen.
Maak een redelijk stevig glazuur van poedersuiker met weinig water. Start met enkele druppels water en voeg steeds een heel klein beetje water toe. Je hebt maar heel weinig vocht nodig.
Bedek een koekje met het glazuur. Verdeel dit voorzichtig over de bovenkant met een kleine lepeltje en duw het koekje met hrt glazuur vervolgens in de gedroogde oranje suiker.
Laat de koekjes drogen. Dit kan soms wat lang duren als de luchtvochtigheid in huis hoog is. Bak de koekjes eventueel 1 uur op 60-80 graden in de oven, maar niet hoger. Anders smelt de suiker.
Bewaar de koekjes in een niet te grote trommel of goed afgesloten in een plastic (ZIP) zakje.
Comentarios