
Probeer je wat lichter te eten of eet je graag met minder koolhydraten? Dan is bakken vaak het eerste wat je wegstreept. Gelukkig zijn er mogelijkheden om iets gezondere keuzes te maken bij het bakken. Kies bijvoorbeeld eens voor minder koolhydraten door het gebruik van amandelmeel in plaats van bloem, en gebruik een neutrale olie in plaats van boter. Ook de suiker kun je vervangen door bijvoorbeeld erythritol, een natuurlijke suiker die bijna geen calorieën bevat en waardoor de suikerspiegel niet schommelt.
Binnenkort zal ik je hier meer over erythritol vertellen, maar eerste wil ik deze suiker uitproberen voor ik mijn ervaringen deel. De eerste test was in ieder geval geslaagd; deze koolhydraatarme chocolade cake had diepe chocoladesmaak door de chocolade 85% in het recept. Het is een heel gemakkelijk recept van een chocoladecake die zeker alleen een heerlijk recept is voor de koolhydraatarme bakker is.
Een klein beetje goede instantkoffie versterkt de smaak van chocolade in de cake
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Koolhydraatarme chocolade cake
Benodigde ingrediënten voor een 20x20 cm vorm:
80 ml neutrale olie
100 gram amandelmeel
100 gram pure chocolade bij voorkeur 85% of meer
40 gram cacaopoeder
100 gram erythritol suiker of 80 gram gewone suiker
60 gram geroosterde noten of pinda's
50 gram koolhydraatarme muesli of meer noten/pinda's
1-2 zakjes goede instantkoffie naar smaak
2 eetlepels (plantaardige) melk
3 eieren
5 gram bakpoeder
Snuf zout
Geschaafde amandelen voor bovenop
Durf jij:
Snufje chilipoeder voor een kleine tinteling op je tong

Koolhydraatarme chocolade cake
Bedek de bakvorm met bakpapier. Bij een chocoladecake is dit handig, omdat insmeren met boter en bestuiven met bloem of paneermeel zichtbare resten kunnen achterlaten na het bakken.
Verwarm de oven voor op 160 graden bij een heteluchtoven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Klop de eieren luchtig. Klop de suiker kort mee.
Voeg de overige ingrediënten toe behalve de stukjes chocolade en nootjes of pinda's. Klop het mee tot het gemengd is maar niet langer.
Voeg de stukjes chocolade en de nootjes of pinda's in stukjes gehakt toe, spatel het geheel door elkaar en vul het bakblik.
Strooi geschaafde amandelen over de bovenkant en bak de cake in 20-22 minuten gaar.
Laat de cake goed afkoelen en snij hem in 16 stukken.

Hoe kun je het beste de cake bewaren?
Bewaar de koolhydraatarme chocolade cake luchtdicht verpakt buiten de koelkast. In de koelkast droogt cake sneller uit. Je kunt de chocoladecake ook goed invriezen voor later.
Gezondere keuze? Let wat meer op de ingrediënten die je gebruikt en snij wat kleinere stukken.

Comments