Over de hele wereld wordt brood gegeten. Iedere cultuur geeft zijn eigen vorm en smaak aan brood. Mede bepalend zijn de mogelijkheden ter plaatse, de smaken van de omgeving, het type oven en levenswijze van de bewoners. Vandaag staat dit Marokkaanse bKsra; platbrood met anijs in de schijnwerpers.
Dit brood bevat anijs, maar je kunt het brood geheel naar eigen smaak aanpassen. Hou je niet van anijs, dat gebruik je het niet. Bij het recept staat vermeldt:
Uit: Flatbreads & Flavors van Jeffrey Alford en Naomi Duguit: “Er zijn ontelbare variaties van dit brood. Ze zijn bijna allemaal plat. Soms gemaakt van bloem, volkorenmeel, gerst of maismeel. Veel huishoudens maken hun eigen deeg en brengen het dagelijks naar de lokale bakker om het daar af te laten bakken. In de loop van de ochtend zie je vaak vrouwen of jonge kinderen over de weg lopen met hun broden op een bord, bedekt met een doek. Zij dragen het balancerend op hun hoofd of hangen het op een heup. Vroeger werd het brood in Marokko vooral met zuurdesem gemaakt, maar sinds gedroogd gist overal goed verkrijgbaar is, zul je dat veel minder tegen komen.”
Hou je van brood bakken en vind je het leuk om letterlijk en figuurlijk grenzen te verkennen, dan is dit een erg leuk boek. Je merkt al aan de tekst hierboven dat het broodboek meer is dan een verzameling recepten.
In dit boek staan heel veel recepten van platbroden van over de hele wereld. Van China en Vietnam, via Nepal en India, de mediterrane, Tunesië, Ethiopië, Armenië en Azerbeidzjan Amerika weer naar Europa. Een koffer vol recepten van platbroden in een boek dus.
Recept Ksra; Marokkaans platbrood met anijs
2 stuks
Benodigdheden:
6 gram gist
600 ml warm water
15 gram zout
390 gram bloem
1 eetlepel anijs
65 gram maismeel
260 – 320 gram volkorenmeel of als je liever wit brood hebt opnieuw witte bloem (gebruik dan net iets minder water, volkorenmeel neemt meer vocht op)
Zo maak je Ksra; Marokkaans platbrood met anijs
Roer het gist door het warme water. Roer de 390 gram bloem er door. Zo’n 1-2 minuten is genoeg.
Het is een vrij dunne massa, maar dat komt later goed. Laat dit voordeeg 30 minuten tot 2 uur staan. Net hoe het je zelf uit komt.
Voeg na het wachten de zout en het anijs toe. Voeg het maismeel toe en kneed het deeg. Ik gebruikte de keukenmachine hiervoor. Voeg hierna de helft van het volkorenmeel toe, kneedt het en voeg het laatste deel toe. Ik gebruikte 260 gram volkorenmeel, niet meer want ik hou niet zo van een droog deeg. Hoe droger een deeg, hoe minder de gluten kunnen stretchen. Bekijk je eigen deeg. Hoe ziet het eruit. Heeft het dit extra meel echt nodig?
Kneed het nog 8-10 minuten en laat het 90 minuten rijzen in een ingevette kom met een stuk plastic hierover.
Na 90 minuten was het deeg heel erg gerezen. Snij het deeg in twee. Kneed het heel licht en probeer hier meteen een bol van te vormen. Duw het plat tot het de afmeting van zo’n 22-25 cm. heeft. Bestrooi het deeg licht met maismeel.
Bedek het brood met plastic. Ik gebruik een pedaalemmerzak en zorg ervoor dat het niet op het brood kan vast gaan kleven. Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven). Heb je een broodbaksteen, doe deze dan alvast in de oven en laat het voor verwarmen.
Bak de broden in 25-30 minuten gaar in de oven.
Omdat Ksra in vele variaties wordt gebakken, kun jij natuurlijk je eigen smaak dit brood laten bepalen.
Eet Ksra afgekoeld bij Marokkaanse maaltijden. Lekker bij kip in de tajine, Berber bonen, Ramadan lam of peulvruchtensoep.
Heb jij al eerder Marokkaans platbrood gemaakt?
Hoe maak jij het? Wat voeg jij toe en laat jij weg?
Flatbread & flavors
Dit boek vol wereldse platte broden geeft veel informatie achter het recept, de mensen die het bakken, de cultuur, de smaken en bekende authentieke bijgerechten die bij deze platbroden worden gegeten.
Denk aan bekende recepten van platbrood als pizza, pita, naan en tortilla.
Maar dit boek reist zoveel verder over de wereld. Wat dacht je van China, Vietnam, Maleisië, India, Nepal, Sri Lanka, maar ook het Oost Mediterrane, Marokko, Tunesië, Ethiopië, Armenië, Georgië, Azerbeidzjan, Europa en Amerika.
Eigenlijk is het een reisboek met helaas wat weinig foto’s maar boordevol bepakt met goede recepten.
Of Flatbreads & flavors van Jeffrey Alford en Naomi Duguid in iedere boekwinkel verkrijgbaar is weet ik niet zeker. Maar bij Bol.com kun je het bestellen.
ISBN- Nummer: 9780061673269
Comments