Als thuisbakker wil je op een warme zomerdag aan de slag, maar dan liever een no bake recept. Wat is er dan lekkerder dan een frisse kwarktaart. Fris van smaak en de oven mag uitblijven. Als je eenmaal een goed recept hebt, dan is deze favoriet eigenlijk zo gemaakt. En net zo gemakkelijk is de topping bovenop. In plaats van vlaaivulling uit een blik, kun je heel gemakkelijk voortaan zelf de fruitvulling maken van diepvriesfruit zoals deze blauwe bessen, maïzena en een beetje suiker. Zelf heb ik de taart niet te zoet gemaakt. Bij de kwarktaart met blauwe bessen vlaaivulling kun je zowel in de kwarktaart als de vruchtensaus zelf beslissen hoe zoet je het zelf thuis maakt.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Kwarktaart met blauwe bessen vlaaivulling
Benodigdheden:
Bodem:
150 gram koekjes, zelf gebruikte ik diverse koekjes om op te maken
80 gram boter
1,5 theelepel koekkruiden of kaneel
Voor de kwark-laag:
500 gram magere kwark
200 ml koude slagroom
100 ml melk
6 bladeren gelatine
3 zakjes vanillesuiker
Eventueel extra suiker (proeven)
Voor de vruchtenlaag met vlaaivulling:
300 gram bosbessen of blauwe bessen uit de diepvries
3 theelepels maïzena
1 zakje vanillesuiker
Eventueel extra suiker (proeven)
Ook nodig:
Springvorm van 20 cm
Eventueel acetaatfolie voor een strakke taartrand
Kwarktaart met bosbessen of blauwe bessen vlaaivulling
Laat de gelatineblaadjes minimaal 15 minuten weken in ruim koud water.
Bedek de springvorm met bakpapier. Heb je acetaatfolie in huis? Smeer de zijkant van de vorm in met wat boter en bedek het met een ring acetaatfolie. Hierdoor krijg je een mooie strakke zijkant.
Maal de koekjes fijn met een keukenmachine of doe ze in een ZIP-zakje en sla met een deegroller of vleeshamer de koekjes fijn. Smelt de boter in de pan en roer de kruimels met de koekkruiden hier doorheen.
Bedek de bodem van de springvorm met de gemalen koekjes met boter en duw met de achterkant van een lepel de bodem plat in de vorm. Bewaar de vorm in de koelkast.
Knijp de gelatineblaadjes uit, verwarm de melk en los de gelatineblaadjes op in de melk. Zet de melk uit en laat afkoelen tot het bijna kamertemperatuur is.
Klop de slagroom stevig met de vanillesuiker, klop de kwark kort door en meng de twee door elkaar. Meng de gelatine met melkmengsel door de slagroom met kwark, voordat het stevig wordt.
Proef en voeg zo-nodig nog wat suiker toe.
Schenk de kwarklaag op de bodem en laat de kwarktaart minimaal 3 uur stevig worden in de koelkast.
Maak de vlaaivulling met blauwe bessen volgens dit recept.
Verdeel de vlaaivulling vlak voor het opdienen over de kwarktaart voor een optimaal visueel effect.
Zelf vlaaivulling maken met blauwe bessen
Je kunt zelf heel gemakkelijk vlaaivulling maken met diepvriesfruit, maïzena en een beetje suiker. Het voordeel is dat je zelf kunt bepalen hoeveel suiker je wilt gebruiken en welk fruit je op dat moment in huis hebt. Een kwarktaart met blauwe bessen vlaaivulling, is slechts één variant...
Hoi Cathy,
Zelf heb ik geen ervaring met agar agar, de vega vervanger voor gelatine. De vraag heb ik eerder gehad en misschien wordt het tijd dat ik eens aan de slag gaan met deze plantaardige vervanging.
Mocht je niet kunnen wachten, dan kun je het beste advies vragen bij andere websites waar plantaardig gegeten wordt. Oh my pie is zo’n site. Hoewel zij naast plantaardig ook glutenvrij eet kun je wellicht de bodem zelf verzinnen en de bovenkant van haar website gebruiken.
Mag ik binnenkort moet ik zelf eens een poging gaan wagen. Ik eet ook steeds meer plantaardig en de vega-yoghurt is hier bijna standaard in huis.
Mocht jij eerder aan de slag gaan laat me vooral weten…
Hallo Carola, deze kwark taart zou ik graag willen maken maar dan met een alternatief voor de gelatine blaadjes. Zou jij mij daar bij kunnen helpen? Dank je wel.