Eindelijk heb ik weer een recept van mijn to do list kunnen schrappen en dat werd tijd. Lava cakes zijn populair en ik begrijp wel waarom. De cakes met een zachte stroom chocolade lava zijn heel snel te maken en je kunt er heel gemakkelijk een eigen draai aan geven. Hier ga ik vast snel opnieuw mee aan de slag. Maar laten we beginnen bij het begin: de basis lavacake.
Ideaal dessert want je kunt het voorbereiden
Lavacake maken, het ideale recept bij een diner: maak de lavamix vooraf en bewaar het in de koelkast. Giet het over in een cupcake bakvorm, bak het zo’n 7 minuten af. Klaar is je dessert!
Lavacakes worden oorspronkelijk gebakken in een kookring. Maar de meeste van jullie zullen, net als ik, geen stapeltje kookringen hebben en dan is een cupcake bakvorm ideaal.
Overigens zijn de cakes in een kookring een stuk groter en vind ik het formaat van de cupcake precies goed. Serveer de cake met een klein bolletje ijs, eventueel wat slagroom of fruit en je hebt een prachtig dessert!
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Lavacake maken in een cupcake bakvorm
Benodigdheden voor 6 stuks:
100 gram boter
100 gram pure chocolade
1-2 theelepels Kahlua of likeur naar eigen smaak
2 eieren
2 eidooiers
60 gram fijne suiker of poedersuiker
1-2 zakjes vanillesuiker
60 gram bloem
1 eetlepel cacaopoeder en extra om de bakvorm te bestuiven
snuf zout
Ook nodig:
Cupcake bakvorm
Bakpapier
Poedersuiker
Eventueel klein bolletje ijs
Zelf lavacake maken
Lavacake maken in een cupcake bakvorm
Smelt de boter op een zacht vuur en voeg de stukjes chocolade toe. Zet het vuur uit als het geheel bijna gesmolten is. Voeg de kahlua toe en roer het goed door.
Klopt de eieren met de suiker tot het licht en romig is. Voeg het zout toe, de gezeefde bloem en het cacaopoeder. Mix het bijna afgekoelde boter/chocolademengsel door het geheel tot het goed gemengd is. Laat het beslag minimaal een uur afkoelen in de koelkast. Heel handig dus om het recept eerder te maken.
Vet het bakblik goed in, leg onderin het bakblik een klein rondje bakpapier. Zo weet je zeker dat het cakeje er straks goed uitkomt. Bestuif de zijkanten van de vorm met cacaopoeder.
Zet alles klaar, want het bakken gaat supersnel!
Verwarm de oven voor op 210 graden (hete lucht oven). Verdeel het beslag in de bakvorm, de cakejes zullen nog ietsje rijzen, dus de vorm hoeft niet tot bovenaan vol.
Bak het cakeje af in 7-7,5 minuut, niet langer anders is de lava ook gebakken. Laat de cakejes 1-2 minuten afkoelen, snij met een klein mesje of spatel de zijkanten een beetje losser. Leg een plaat of snijplank over de bakplaat heen en draai het om. De cakejes laten los. Verplaats ze voorzichtig naar een bord.
Bestrooi de lavacakes met wat poedersuiker en een klein bolletje ijs, maar dat kan ook een toefje slagroom, warme karamelsau of wat vers fruit zijn, jij kiest!
Yum, wij versierden onze lavacakes met een mini-bolletje Ben & Jerry’s; one sweet world en wat spikkels salty karamel uit de hagelslagtap van AH en die zijn heel lekker.
Comments