Een plakje luchtige cake; heerlijk! Wij aten het thuis vroeger heel vaak, maar dat was altijd de gewone variant. Je kunt met cake echt alle kanten op. De laatste tijd bak ik cake graag als een wolkencake met slagroom. Het is goedkoper, bakt lekker luchtig en is veel minder vet; ideaal toch? Vaak bakken we met citroen, maar toen ik recent een key lime pie bakte vond ik de smaak en kleur van de lime geweldig. Tijd voor een limoen wolkencake met slagroom in plaats van boter. Lekker fris, luchtig en supersnel klaar.
Om de cake een kleurtje te geven met wat fijne rasp heb ik wat witte chocolade gesmolten. Hier blijft de rasp goed op plakken. Het oog wil ook wat toch?
Witte chocolade tempereren
De witte chocolade blijft lang zacht als je de chocolade smelt en over de cake druipt. Wil je glanzend witte chocolade die goed hard wordt en een knak heeft? Dan moet je de chocolade tempereren. Hoe dat werkt lees je in dit artikel.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Limoen wolkencake met slagroom in plaats van boter
Benodigdheden voor vorm van 20 cm:
250 ml slagroom
3 medium eieren
200 gram gezeefde bloem
6 gram bakpoeder
150 gram fijne suiker
2 zakjes vanillesuiker
Rasp 2,5 (biologische) limoenen
Sap van 1/2 limoen
Snuf zout
Voor bovenop:
50 gram witte chocolade in kleine stukjes
Rasp van een halve mooi groen deel van de limoen
Limoen wolkencake met slagroom in plaats van boter
Vet de bakvorm in en bestrooi het licht met bloem of bedek de vorm met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 160 graden bij een heteluchtoven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Klop de slagroom stevig met de vanillesuiker.
Klop in een andere kom de eieren luchtig en licht van kleur.
Spatel de gezeefde bloem, het bakpoeder, zout, de fijne suiker, rasp van 2,5 limoen en de limoensap hierbij.
Spatel tot slot de slagroom hier voorzichtig doorheen om geen lucht te verliezen.
Vul de cakevorm met het beslag en bak de cake in ongeveer 50-55 minuten gaar en goudbruin.
Laat de cake afkoelen.
Smelt de witte chocolade in een glas in de magnetron. Verwarm de chocolade steeds kort, zo'n 15-20 seconden en roer het door tot de chocolade goed gesmolten is. Maak met een theelepeltje drizzle-strepen over de topping en laat eventueel wat chocolade van de bovenkant naar beneden druipen.
Rasp met een fijne rasp het mooiste groene deel van de schil van een limoen over de bovenkant.
Bewaren van de limoen wolkencake met slagroom
Omdat de limoen wolkencake slagroom bevat moet je de cake in de koelkast bewaren. Het beste kun je hem een goed half uur voor het serveren uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen, hoewel smaken verschillen. Ik heb ook wel gehoord van liefhebbers die hem zo uit de koelkast het lekker fris vinden dus uitproberen is een aanrader.
Krijg je de cake niet binnen 2-3 dagen op? Dan is het een goed idee om de cake in te vriezen.
Hoi, ik wil het proberen maar vorm van 20cm is moeilijk te krijgen. De ene die ik heb kunnen vinden is 22cm en maar 5cm hoog. Lijkt me klein. anders die van 25cm en 7.5cm hoog.
Welke van de 2 raad je me aan te gebruiken? Groetjes Denise