top of page

Luikse wafels of suikerwafels met suikerparels bakken


Luikse wafels of suikerwafels met parelsuiker bakken
Je hebt liefhebbers van Brusselse wafels, de wat elegante wafel met een licht krokante buitenkant. Maar je hebt ook ook liefhebbers van de zoete, wat stevigere wafel met lekker veel grote suikerparels; dat zijn de Luikse wafels en deze vind ik persoonlijk het allerlekkerst! Met dit recept kun je voortaan Luikse wafels of suikerwafels met suikerparels bakken, wat zijn ze lekker!

Naar België in eigen keuken

Voor echt lekkere Luikse wafels hoef je niet meer over de grens.


In Nederland is het wat moeilijk om aan suikerparels te komen, je moet er vaak voor naar een winkel met taartspullenjes of een molen met een klein assortiment. Af en toe gaan wij over de grens om lekker te wandelen door Antwerpen, op zoek naar culinaire hapjes. Lekker eten vind je in restaurantjes, maar verrassend vaak vind je het ook gewoon op straat. Op de zaterdagse markt bijvoorbeeld; waar je niet alleen een echte Vlaamse zak goede friet kunt eten. Er wordt hier dan ook druk gegeten en gedronken.



Ohh, ik dwaalde even af. Op de terugweg uit Antwerpen ligt op zo’n 8 km van de binnenstad de Carrefour bij afslag Schoten; een aanrader! Neem dan meteen één of enkele zakken suikerparels mee. Ook erg lekker om suikerbrood te maken.

deeg van Luikse wafels

Luikse wafels of suikerwafels met parelsuiker bakken

Benodigdheden voor 6-8 stuks

  1. 30-35 gram lauwe melk

  2. 2 zakjes vanillesuiker

  3. 10 gram droge gist (ongeveer 1,5 zakje)

  4. 200 gram bloem

  5. 80 gram zachte boter op kamertemperatuur

  6. 1 ei

  7. 4 gram zout

  8. 80-90 gram parelsuiker

  9. Beetje boter

Ook nodig:

  1. Een wafelijzer

  2. Poedersuiker

Luikse wafels of suikerwafels met parelsuiker bakken

Luikse wafels of suikerwafels met suikerparels bakken

  1. Kneedt met een keuken- of handmachine met een kneedhaak een soepel deeg van alle ingrediënten, behalve de suiker.

  2. Voeg eventueel iets bloem of melk toe als het deeg niet elastisch genoeg lijkt. Als het deeg er mooi elastisch uitziet, is het klaar.

  3. Laat het een klein uur rusten op een tochtvrije plaats. Zelf plaats ik altijd een pedaalemmerzak over de kom.

  4. Kneed na een uur de parelsuiker door het deeg. Verdeel het deeg in kleine balletjes. Die van mij waren ongeveer 75 gram, mijn wafels waren aan de grote kant. Je kunt de wafels ook iets kleiner maken.

  5. Leg de deegballen op een vel bakpapier en dek ze af. Ik gebruik vaak de pedaalemmerzak; knip hem doormidden en smeer het licht in met olie. Zo blijft het deeg niet aan de zak plakken.

  6. Laat het deeg nog een klein half uur rusten. Het werk kan beginnen; je kunt het wafelijzer tevoorschijn halen.

  7. Verwarm je wafelijzer. Ik smeer altijd het ijzer heel licht in met wat boter, voor de zekerheid. Leg op beide kanten een bolletje.

  8. Bak de wafels bruin. Je kunt de wafels het beste met een saté-prikker uit het apparaat halen om de anti-aanbaklaag niet te beschadigen. Strooi voor het opdienen de wafels met poedersuiker.


Warm of koud eten

Wij aten de wafel iets wat ongeduldig nog aan de warme kant. Ik vond ze de volgende dag afgekoeld eerlijk gezegd nog lekkerder!


Lijkt me ook lekker: wentel de wafels na het bakken direct door beetje suiker met kaneel of verstoor ik dan het Belgisch historisch Food-erfgoed?

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page