top of page

Madeleines recept


kleine cakejes madeleines bakken
Madeleines wie kent die kleine luchtige Franse cakejes met een “buikje” niet? Eigenlijk vind ik het net koekjes in cakevorm en zo eten ze ook; klein maar fijn. Ik vind ze wel wat delicater dan een gewoon plakje cake. Ze zijn heel zacht van binnen, hebben een herkenbare vorm, met een knapperig randje rondom. Omdat ze wat bescheiden van maat zijn, daarom doe ik vaak net iets meer beslag in de bakvorm; een ruime theelepel. Met dit madeleines recept bak je een flinke trommel vol heerlijke cakejes.

Geef mij maar een buikje

Bij een Madeleine is het belangrijk dat de boter gesmolten is voor je het door het beslag voegt. Daarna moet het beslag goed koelen in de koelkast voordat het in een hete oven afgebakken wordt. Dit zorgt ervoor dat je Madeleine dat typische buikje krijgt.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

madeleine bakvorm vullen

Madeleines basis recept

Benodigdheden voor 20 -22 stuks

  1. 100 gram fijne suiker

  2. 1 flinke theelepel honing

  3. 2 eieren

  4. 100 gram bloem

  5. 1 theelepel bakpoeder

  6. 90 gram gesmolten boter

  7. 1 eetlepel lemon curd of rasp 1/2 citroen naar smaak

  8. snuf zout

  9. Madeleine bakvorm

Madeleines recept

Madeleines recept

  1. Klop de eieren romig met de suiker en honing. Voeg de lemoncurd of het geraspte citroen en het zout toe.

  2. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en spatel het door het beslag.

  3. Smelt de boter langzaam en voeg de boter in delen toe bij het beslag.

  4. Spatel het geheel goed door en zet de beslagkom een uur in de koelkast.

  5. Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven). Vet je bakvorm in en bestrooi het met weinig bloem.

  6. Vul 2/3 van de vorm met beslag voor mooie Madeleines volgens het traditionele recept. Ik bakte meerdere sessies en vulde de vormpjes ook een paar keer met net iets meer deeg. Overigens is een cakeje niet meer dan 1 theelepel beslag. Klein maar fijn dus.

  7. Bak de Madeleines in 8-12 minuten gaar.

  8. Haal de Madeleines voorzichtig uit de bakvorm. Ik merkte dat ik ze af en toe op hun buikje liet vallen en dat is jammer, want dan wordt het typische buikje ietsje kleiner.

  9. Laat de cakeje afkoelen op een rooster.

cakejes met een buikje


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page