Een marmercake heeft dubbele smaken, je hoeft niet te kiezen! En omdat we volop in de Sinterklaas-periode zitten is een speculaas-versie in plaats van het gebruikelijke cacaopoeder weer eens wat anders. De combinatie werkt ook prima in deze marmercake met speculaaskruiden met slagroom in plaats van boter; een kruidige wolkencake dus. Luchtig als de wolken maar minder vet door de slagroom. En omdat ik een pakje slagroom altijd paraat heb in de voorraadkast kan ik vrijwel altijd even snel een cake bakken; ideaal dus. Deze cake is naar diverse proevers gegaan en kreeg volop complimenten. Extra leuk is dat de proevers niet wisten dat het een wolkencake was en verbaasd keken dat de cake met slagroom is gemaakt en daardoor veel minder vet was.
Geen cakemix nodig maar een fijn recept
Mixen voor wolkencake in de supermarkten? Die kun je voortaan laten liggen. Ze zien er heel verleidelijk uit maar jij kunt het zelf ook met bloem, suiker, bakpoeder eieren en slagroom. In de basis vervang je de boter in een cake nu door opgeklopte slagroom, makkelijk toch?
Op zoek naar meer inspiratie? Gebruik de zoekfunctie bij Carola Bakt Zoethoudertjes en zoek op cake met slagroom.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Bak je liever een wolkencake in een springvorm dan in een cakevorm? Gebruik dan een springvorm en 23-24 cm.
Marmercake met speculaaskruiden met slagroom in plaats van boter
Benodigde ingrediënten voor cake van 20-22 cm:
200 ml koude slagroom
2 zakjes vanillesuiker
175 gram fijne suiker
4 eieren
200 gram bloem
7 gram bakpoeder
Mespunt zout
15 gram speculaaskruiden
Marmercake met speculaaskruiden met slagroom in plaats van boter
Bedek je cakeblik met bakpapier of smeer het in met boter en bestrooi het licht met bloem.
Verwarm de oven voor op 160 graden bij een heteluchtoven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Klop de slagroom stijf met de zakjes vanillesuiker.
Klop in een andere kom de eieren met de fijne suiker en het zout tot het luchtig is en licht van kleur.
Voeg de gezeefde bloem en bakpoeder bij de eieren en klop dit kort mee tot het gemengd is, maar niet langer dan nodig. Voeg de slagroom erbij en spatel dit met de de hand door het mengsel om de lucht niet te verliezen.
Verdeel het beslag doormidden en roer door een helft de speculaaskruiden.
Voeg beide kleuren in het cakeblik en meng het kort een beetje met een mes door elkaar om het beslag te marmeren.
Bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar.
Wolkencake bewaren
Omdat de marmer wolkencake slagroom bevat moet je de cake goed verpakt in de koelkast bewaren. Het beste kun je hem een goed half uur voor het serveren uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen. Krijg je de marmercake met speculaaskruiden met slagroom in plaats van boter niet binnen 2-3 dagen op? Dan is het een goed idee om de cake in te vriezen.
Comments