Ze was pas 22 jaar toen Laura Kieft van Laura’s bakery dit bakboekje maakte. Samen met een ander boekje vol cupcakes lagen de boekjes goed geprijsd bij de Action. Ondanks de grote hoeveelheid boekjes zijn ze helaas voor de liefhebber niet meer verkrijgbaar. Zelf heb ik wel een exemplaar weten te bemachtigen en kan daarom nu dit recept van Millionaire’s karamel shortbread met je delen!
Ik kom Laura zo hier en daar tegen bij gezamenlijke zoete uitjes. Ze is een sympathieke, hard werkende blogger. Behalve zeer prachtige taarten, nauwkeurig gedecoreerde koekjes, is Laura echt heel deskundig op bakgebied. Laura kent geen geheimen wat betreft bakingrediënten, de verschillen en mogelijkheden van het bakken op zich.
Wat leuk om Laura’s boek te gebruiken om wat lekkers te bakken. Ik bladerde door TAARTEN en kwam bij de Karamel shortcake ofwel millionaire’s shortbread genoemd. Deze stond al lang op mijn verlanglijstje. Echt een taartje die je in een weekend maakt. Lekker voor bij de koffie of thee. Alleen maar blije gasten.
En dat klopte, ik had bijna geen tijd om foto’s te nemen, het thuis-testteam stond gereed voor een proefsessie.
Millionaire’s karamel shortbread
Benodigdheden voor een vorm van 25 cm:
Bodem:
120 gram boter
180 gram zelfrijzend bakmeel
55 gram suiker snufje zout
Tip: misschien een eigeel of wat extra suiker om de bodem wat minder kruimelig te maken
Vulling:
60 gram boter
1 blikje gecondenseerde melk
4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
Topping:
240 gram melkchocolade
40 gram witte chocolade
Zo maak je Miljonairs shortbread
Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven).
Voor het deeg mix je de boter, suiker en zout tot het lekker romig is. Nu kan het zelfrijzend bakmeel erbij. Als het gemengd is, ben je klaar.
Bekleed een vorm met bakpapier. Het deeg uitrollen ging goed, maar overhevelen naar de vorm lukte in vele delen. Misschien dat een eidooier toevoegen het geheel iets steviger maakt?
Maak een klein opstaand randje waar straks je karamel ingaat en de chocolade.
Prik gaatjes in de bodem en bak het in ongeveer 20 minuten gaar.
Zet alles klaar. Straks ga je 10 minuten roeren en kun je niets meer weglopen.
Voor de karamel smelt je de boter in een pan. Voeg de gecondenseerde melk en suiker toe. Roer het geheel op een laag vuur tot de suiker is opgelost. Zodra de suiker is opgelost mag het vuur ietsje hoger en roer je stevig met de garde. Dit karameliseren en inkoken duurt ongeveer 10 minuten. Vergeet ook niet de zijkanten goed mee te roeren. Giet als de karamel iets steviger is geworden het in de bodem van de afgekoelde taart. Laat het goed afkoelen.
Als de karamel is afgekoeld kun je de chocolade au bain marie smelten. Zet het even opzij. Nu kun je de witte chocolade smelten. Ik smolt die in sessies van 20-30 seconden in de magnetron en steeds goed doorroeren. De witte chocolade kun je in een klein spuitzakje doen, of een klein zakje maken van bakpapier. Er zijn ook kleine handige spuitjes verkrijgbaar voor dit soort klusjes.
De gesmolten chocolade mag op de karamel. Spuit rechte lijnen met de witte chocolade hier overheen.
Trek met een cocktail-prikker lijnen dwars door het wit heen. Steeds in tegengestelde richting maar een eigen effect kun je hier natuurlijk ook aan geven.
Laat de taart goed hard worden.
Op dit moment is Laura Kieft met Laura’s bakery vermoed ik Nederlands grootste zoete blogger.
Ik heb het idee dat we in de toekomst nog veel van haar zullen horen, zien en bakken.
En eigenlijk ga ik er stiekem vanuit dat niet haar enige 2 boekjes zullen zijn!
Comments