Ken je ze nog van vroeger? Gesuikerde minikoekjes met een zoete gekleurde topping? Ze smaakte een beetje chemisch vond ik altijd, maar ze waren zo leuk en kleurig. Op die schattige koekjes zijn deze mini iced kerstmuts koekjes gebaseerd. Een heel klein chocoladekoekje met een toefje rode icing en een klein wit suikerpareltje; oftewel de kerstmuts van de kerstman.
Royal icing met mix, eiwitpoeder of rauw eiwit
Het makkelijkste om royal icing te maken is met een royal icing mix. Hier maak ik zelf ook oogjes mee. Ook kun je hier koekjes of een huisje met de Kerst mee voorzien van een suikerlaagje en je kunt het gebruiken als eetbare lijm. Het is eigenlijk een dikke laag glazuur die prachtig wit opdroogt en stevig is. In plaats van een mix kun je ook zelf de icing maken met eiwitpoeder. Eiwitpoeder kun je samen met water en poedersuiker kloppen tot royal icing. Je kunt royal icing zelf maken met eiwit, maar omdat het eiwit rauw is, gebruik ik dit nooit uit hygiënisch oogpunt.
Mix voor royal icing of eiwitpoeder koop je bij een (online) bakwinkel met bakproducten. Ook de Makro of Hanos verkopen royal icing mix.
In Amerika noemen ze dit soort koekjes Iced gems cookies. Het zijn echt heel klein. Je kunt natuurlijk zelf bepalen hoe groot, maar ik maakte ze ongeveer 1,5 cm groot.
Heb je geen kleine uitsteker? Misschien heb je een appelboor, een smalle PVC-buis of een smal borrelglas in huis?
Mini iced kerstmuts koekjes
Benodigdheden voor heeeeel veel koekjes, misschien wel 70 of 80!
200 gram bloem
110 gram boter op kamertemperatuur
1 eetlepel cacaopoeder
2 zakjes vanillesuiker
70 gram fijne suiker (lichtbruine of bruine basterdsuiker lijkt me ook heerlijk)
1/2 ei
Snuf zout
Voor de mutsjes van royal icing:
200 gram gezeefde mix voor royal icing
Weinig water
Rode kleurstof
Per koekje een witte eetbare parel
Een spuitzak met een kartel-spuitmondje
Kleine Kerstmuts koekjes met royal icing maken
Kneed het deeg voor de koekjes goed door elkaar en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast. Bestrooi heel licht het oppervlak waar je het deeg gaat uitrollen.
Rol het deeg uit tot een dunne laag en stans de vele koekjes.
Laat de koekjes nog een kwartier koelen in de koelkast terwijl je de oven opwarmt; bij een hete lucht oven op 150 graden en bij een oven met boven- en onderwarmte op 170 graden.
Bak de koekjes in 10-12 minuten gaar. Laat ze goed afkoelen.
Voor de verhouding mix en water van de toefjes verwijs ik je naar de verpakking van royal icing. Voor een dunne variant van royal icin (bijvoorbeeld dunne laag op koekjes) kun je een handmachine gebruiken. Maar voor een dikke variant zoals deze toefjes heb je echt een keukenmachine nodig. Mijn handmixer vond dit niet prettig en ik ben direct gestopt om de sterkere keukenmachine uit de kast te halen. Deze kan het prima aan.
Klop de gezeefde royal icing mix met iets minder water dan de verpakking aangeeft. Het is even zoeken naar de juiste dikte. Te dun en je kunt geen toefjes spuiten, te dik en het wordt onhandelbaar.
Voeg zo nodig iets meer vocht bij of iets meer poeder; denk bij het water in steeds een paar druppels toevoegen. Dit kan al heel veel veranderen aan de structuur. Voeg de kleurstof toe en vul je spuitzak. Spuit kleine toefjes op ieder koekje.
Waarom je niet teveel toefjes tegelijk moet spuiten
Omdat de toefjes best snel drogen kun je het beste na iedere 8-10 toefjes spuiten, het pareltje op de mutsjes drukken. Als het toefje te hard is lukt dat niet meer.
Laat de kleine Santa’s hat iced gems cookies goed drogen. Bewaar ze goed afgesloten tot gebruik.
Handige basic:
Comments