
Een klassieke MonChou taart staat bekend om zijn romige vulling en een bodem van knapperige Bastognekoekjes. Wat een traktatie! Maar soms heb je zin in nét iets anders. In deze verrukkelijke variatie krijgt de taart een zachte, volle bodem van chocoladecake met amandelpoeder met minder boter en suiker, maar volop smaak! De rijke chocoladesmaak combineert perfect met de frisse kersentopping, die niet alleen zorgt voor een heerlijke bite, maar ook voor een prachtig kleurtje. MonChoutaart met chocolade en amandelcake bodem is een eenvoudig recept met een groots resultaat. Dit wil je proeven!
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Kies je voor een vierkante of voor een ronde taart?
De monChoutaart is gebakken in een glazen bakvorm van 20 x 20 cm. Je kunt er ook een ronde taart mee bakken met een bakvorm met een doorsnede van 22-23 cm. Waarom ik steeds vaker bak in bakvormen zonder anti-aanbaklaag kun je in dit artikel lezen.

MonChoutaart met chocolade en amandelcake bodem
Benodigdheden voor een taart van 20x 20 cm of een springvorm van 22-23 cm:
Voor de bodem:
70 gram bloem
70 gram amandelmeel
35 gram cacaopoeder
6 gram bakpoeder
110 gram neutrale olie (arachide- of zonnebloemolie)
100 gram suiker (of bruine basterdsuiker voor een nog diepere smaak)
2 zakjes vanillesuiker
6 gram bakpoeder
Snuf zout
Voor de topping:
200 gram MonChou (2 pakjes)
250 gram slagroom
30 gram suiker of eventueel maar naar smaak
2 zakjes slagroomversteviger
1 pot of blik vlaaivulling met kersensmaak

MonChoutaart met chocolade en amandelcake bodem
Verwarm de oven voor op 160 ºC. Kies bij voorkeur de stand met boven- en onderwarmte. De cake bakt hierdoor iets platter dan op de heteluchtoven-stand.
Smeer het bakblik of schaal in met boter en bestrooi het licht met bloem. Of bedek de bakvorm met bakpapier.
Klop de eieren luchtig en licht van kleur en voeg de overige ingrediënten toe, Klop het geheel kort door elkaar totdat alles goed gemengd is.
Vul de bakvorm en bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar. Laat de cake goed afkoelen.
Klop de MonChou kort door elkaar. Dit gaat het beste als het op kamertemperatuur is. Eventueel kun je het kort in een bakje met warm water iets voorverwarmen.
Klop de slagroom stevig met de suiker en slagroom versteviger. Voeg de MonChou toe en verdeel het mengsel over de afgekoelde cake.
Bedek de laag roomkaas met de kersenvlaaivulling en laat de taart minimaal 3 uur stevige worden in de koelkast.

Zo kun je de MonChoutaart met chocolade en amandelcake bodem het beste bewaren
Vers is de taart het allerlekkerste!
In de koelkast: Bewaar de taart afgedekt in de koelkast, in een afgesloten bakblik/schaal of plastic bak. Zo blijft hij ongeveer 3 dagen goed. De taart zal in door topping iets vochtiger worden. Wil je dit voorkomen? Bewaar de taart dan zonder topping en voeg deze pas toe vlak voor het serveren.
In de vriezer (optioneel): Je kunt MonChoutaart met chocolade en amandelcake bodem ook invriezen. Door de fruitlaag kun je het niet goed in plasticfolie wikkelen, maar je kunt de taart wel in een afsluitbare bak invriezen. In de vriezer blijft hij tot 3 maanden goed. Laat hem langzaam ontdooien in de koelkast voor het beste resultaat.

Wist je dit al over MonChoutaart?
De zachte en romige kaas komt oorspronkelijk uit Frankrijk.
De klassieke MonChoutaart bestaat uit een bodem van verkruimelde Bastognekoeken of speculaas, een vulling van MonChou-roomkaas gemengd met slagroom en suiker, en vaak een topping van kersen vlaaivulling.
MonChou-roomkaas werd in 1960 geïntroduceerd in Nederland door het merk Friesland Campina. Het is vergelijkbaar met Amerikaanse cream cheese, maar heeft een iets mildere en romigere smaak.
In de jaren '70 werd MonChoutaart steeds populairder, vooral als een no-bake cheesecake.
De naam "MonChou" betekent in het Frans letterlijk "mijn liefje".
Hoewel MonChoutaart een Nederlandse klassieker is, is het concept van roomkaastaart oorspronkelijk geïnspireerd op de Amerikaanse cheesecake.
Er wordt veel gevarieerd met de topping: aardbeien, bosbessen, chocolade of zelfs karamel worden vaak gebruikt in plaats van kersen.
Omdat de taart niet gebakken hoeft te worden, is de taart voor iedereen eenvoudig te maken.
Bij ons werd MonChoutaart al snel erg populair en regelmatig gemaakt. In die tijd was er nog geen internet en was het aantal recepten en ingrediënten nog redelijk beperkt en een dergelijk recept werd enthousiast ontvangen.
Wat jij beschrijft klinkt juist als een next level MonChoutaart – die mix van romige vulling, rijke chocolade en een nootachtige bite klinkt heerlijk in balans. Mijn tip: zorg dat de cake goed afkoelt en licht krokant wordt aan de buitenkant, dan houdt hij de vulling beter. En voor extra contrast kun je een klein beetje zeezout door de chocoladelaag doen – trust me! En als je dan wacht tot ’ie opstijft, heb je mooi even tijd om wat anders te doen, zoals ontspannen met een paar spins op onlinecasinoeurope.net – zo blijft het lekker in de sfeer van verwennerij, maar dan digitaal