Kleurig gebak. Ik vind het echt heel inspirerend. Wat zou ik nog graag eens een regenboogtaart maken, met van boven tot onder allemaal mooie kleuren. Maar ja, natuurlijk weet ik dat kleurstoffen niet goed voor je zijn. Zelf probeer ik kleurstoffen enigszins te vermijden, ook al lukt dat niet altijd.
De voedselindustrie probeert heel veel producten er lekkerder uit te laten zien met wat extra kleur.
Tja, ik probeer mijn taarten er natuurlijk ook zo lekker mogelijk uit te laten zien met wat kleur. Vaak in de vorm van fruit of anders met de magie van chocolade! De “voedselveilige” kleurstoffen hebben het momenteel vrij rustig.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Kleur
Kleurstof toevoegen aan je gebak, fondant, cupcaketoeven is echt heel eenvoudig en geeft snel een boeiend resultaat. Ik heb zelf een hele prachtige verzameling kleurstoffen staan. Een heleboel gels en glanzende poeders. Vroeger gebruikte ik het best regelmatig. Als ik fondant kleurde dan deed ik altijd handschoenen aan, want je krijgt kleurstof bijna niet van je handen afgewassen. Oei, dat kan niet de bedoeling zijn in je lichaam. Wanneer je kleurstoffen wilt gebruiken in je baksel zijn natuurlijke kleurstoffen in je taart of voeding het beste alternatief.
Gelukkig zijn er ook alternatieven: natuurlijke kleurstoffen
Eerlijk is eerlijk, natuurlijke kleurstoffen in je taart of voeding
Zijn niet zo fel gekleurd
Zijn verkrijgbaar in minder verschillende kleuren
Verkleuren soms zodra je het verwarmt in de oven, denk aan wortels en spinazie die lichter worden bij het bakken
Veranderen soms de structuur van je baksel. Zo bakte ik ooit meringues met natuurlijk spirulinapoeder maar de meringues werden zachter door de kleurstoffen
Zijn vloeibaar moeilijker te verwerken. Niet in ieder recept kun je een vloeistof toevoegen. Het kost soms wat ombouwen van je recept
Minder eenvoudig verkrijgbaar
Is vaak een beetje aftasten hoeveel je nodig hebt bij het bakken
Geeft je een goed gevoel je familie en vrienden iets lekkers voor te schotelen. En dat zonder schuldgevoel
Natuurlijke kleurstoffen in je taart of voeding
Groen
Matacha groene theepoeder, tarwegras. Je kunt spinazie-sap wat inkoken. Spirulinapoeder kleurt donkergroen.
Natuurijke kleurstof geel
Kurkumapoeder of geelpoeder. Ik gebruikte het onder andere in deze paasbroodjes.
Natuurlijke kleurstof oranje
Gebruik (licht ingekookt) wortelsap of paprikapoeder. Wortelsap kleurde mijn worteltjesbrood zonder kneden.
Natuurlijke kleurstof roze
Gevriesdroogd rood fruit als frambozen en aardbeien als je kleurstof droog moet zijn. Vers fruit kan ook maar alleen als puree in een cake. Rode bietenpoeder of bietensap.
Natuurlijke kleurstof rood
Sap van een granaatappel.
Natuurlijke paars
Kook het sap van rode kool in tot het water donker paars verkleurd.
Natuurlijke blauw
Gebruik hiervoor de ingekookte paarse vloeistof. Voeg enkele korrels zuiveringszout toe (baking soda) en paars zal verkleuren naar blauw.
Natuurlijke bruin
Zelf gebruik ik meestal cacao, maar instant koffie werkt ook. Kaneel geeft een lichte tint. Je kunt ook hele thee gebruiken.
Natuurlijke zwart
Hiervoor kun je houtskool fijn stampen met je vijzel. Hiervoor gebruik ik Norit-tabletten en kleurde ik de zwarte randen van mijn jaguar brood.
Natuurlijke kleurstoffen van PME
Op de markt kun je ook flesjes vinden van PME met natuurlijke kleurstofffen. Je kunt ze kopen in de meeste taartdecoratie winkels. Zelf gebruik ik het ook en het werkt heel prettig. Het middel werk zo goed en is best een tijd houdbaar, dat ik me ga afvragen of het echt volledig natuurlijk is. Daarbij is het behoorlijk lang houdbaar.
Wat zit er eigenlijk allemaal in de kleurstoffen van PME?
Ik lees op de website van het Bouwhuis: Kurkuma Extract, alfa-tocoferol (E307), Polysorbaat 80 (E433) , glycerine (E422). Wat is kurkuma? Dat is geelwortel, Tocofereol blijkt vitamine E, maar wat is Polysorbaat 80? Het lijkt een synthetische verbinding.
Vooralsnog gebruik ik dit alternatief op dit moment liever dan de de andere prachtige kleuren uit mijn assortiment of de producten uit de taartdecoratieshops.
Tips voor bakken met natuurlijke kleurstoffen in je taart of voeding
Met limonadesiroop waar enkel natuurlijke kleurstoffen inzit kun je glazuur kleuren. Enkele druppels bij poedersuiker en je hebt een natuurlijke roze/lichtrode glazuur.
Met cacaoboter en natuurlijke kleurstoffen kun je schilderen of fondant.
Kies voor een basic taart maar versier de bovenkant met eetbare bloemen, kleurig fruit of een kleurig boetseersel die je niet opeet. Of print een mooie topper voor op je cupcake. Pinterest staat vol met gratis printables.
Verleg het accent van een kleurige taart naar de versiering: kies voor prachtig fruit of eetbare bloemen. Je kunt deze bloemen zelf kweken en zijn steeds makkelijker verkrijgbaar
Hoe lager je bakt, hoe beter kleuren bewaard blijven. Als voorbeeld het groene kerstboombrood op de foto hieronder. Maar ook meringues bakken mooier wit als je ze niet hoger bakt dan 100 graden. Kleur behouden? Bak liever langer laag dan kort op een hoge temperatuur.
Kleurstoffen in je eten, ook al heet het voedselveiling, het is gewoon niet ideaal. Natuurlijk zijn er rijen beslissingen die je op een dag moet nemen. Jij beslist zelf wat een goede keuze is voor jou en je familie.
Het is fijn om te weten dat er soms mogelijkheden zijn om je gebak anders aan te pakken, anders te kleuren. Al is het maar om eens te proberen of dit voor jou werkt.
Hi Carola, leuk al die tips van jou en je baksels zien er super uit! Nu ben ik op zoek naar kleurstoffen om chocola mee te kleuren. Heb je daar nog tips voor? Het zouden dan kleurmanieren moeten zijn die de glans niet van de chocola afhalen en geschikt zijn voor vette massa.