Het fruit van het seizoen nodigt altijd uit om er wat lekkers mee te bakken. Aangezien de winkels vol nectarines liggen, besloot ik hier een klein taartje mee te maken. Het Nectarine taartje is ietsje gezonder omdat de boter deels vervangen is door yoghurt, de bloem deels door volkorenmeel en de suiker door bruine basterdsuiker. Bruine suiker geeft veel smaak, dus je kunt hier iets minder van gebruiken. Daarbij combineert de bruine suiker heel goed met de heerlijke nectarines.
Je amandelen of andere noten maal je heel makkelijk met een koffiemolen!
Nectarine taartje ietsje gezonder
Benodigdheden:
175 gram boter op kamertemperatuur
280 ml Griekse yoghurt
175 gram bruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker of 1 theelepel vanille extract
175 gram bloem
75 gram volkorenmeel (of 250 gram alleen bloem, gebruik dan iets minder vocht nodig, volkorenmeel vraagt namelijk om meer vocht)
1 theelepel bakpoeder is 7-8 gram
2 eieren
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel kaneel
125 gemalen amandelen of hazelnoten (kan met of zonder bruin velletje)
3 nectarines
1-2 eetlepels geschaafde amandelen voor boven
Weinig suiker voor bovenop
Platte bakvorm/quichevorm van ongeveer 32 x 13 cm
Nectarine taartje ietsje gezonder
Verwarm de oven voor op 170graden (liefst met alleen boven- en onderwarmte), vet de bakvorm in en bestrooi het met wat bloem.
Schil de nectarines en snij hem in partjes. Zelf vond ik dit het makkelijkst door eerste een snede te maken, gevolgd door de volgende sneden. Omdat het dan maar om een klein partje gaat, laat de pit makkelijker los.
Maal de amandelen, eventueel met velletje of gebruik amandelmeel. Dit doe ik zelf altijd met een koffiemolen. Mix de boter met de suiker tot het lekker romig is. Voeg nu een ei toe, gevolgd door het tweede ei en de yoghurt.
Voeg nu de bloem, het volkorenmeel, het amandelmeel, bakpoeder, zout en kaneel. Mix niet langer dan nodig om te zorgen dat het taartje niet onnodig droog wordt.
Vul de bakvorm, versier de bovenkant met de nectarines, bestrooi bovenkant met geschaafde amandelen en wat suiker. Het taartje is na ongeveer 60-70 minuten gaar.
Bestrooi het taartje vlak voor het opdienen eventueel met wat poedersuiker. Het was zo warm in huis, dat ik de ventilator had aangezet. Tjonge, dan is een mooie foto maken met poedersuiker best nog een opgave!
Wat een heerlijk fris taartje en de stukken waren lekker bescheiden. Dat vinden de heupen ook fijn!
Comments