Allez Nederlanders, ik wil jullie graag voorstellen aan verleidelijk Bourgondië, oftewel onze zuiderburen België. Het land waar je als groentje tot topchef wordt opgeleid. En waar? Gewoon thuis achter de buis, lekker knus met een dekentje op de bank. Want Njam bestaat 4 jaar!Genieten wij in Nederland dagelijks 24 uur lang per dag van 24 kitchen, in België is Njam het kookkanaal en zij nemen het koken en bakken heel serieus.
Njam bestaat inmiddels 4 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden op zijn Belgisch. Dat betekent Bourgondische eten met veel gezelligheid.
Een beetje jammer wel voor ons Nederlanders dat we Njam veelal niet met een dekentje op de bank kunnen bekijken. De zender is bij ons helaas niet te zien. Gelukkig biedt internet de oplossing. Opgeleid worden van groentje tot topchef kun je ook bij de vele filmpjes op de website van Njam of via Njam op youtube.
Feest Njam bestaat 4 jaar!
Het is 18 januari 2015 en ik ben uitgenodigd op het feestje. Mijn fototoestel heeft het druk. Er valt zoveel te zien. Het niveau van de kijker inderdaad indrukwekkend. En wat ik zelf zo kan waarderen: Het feestje is speciaal voor de trouwe kijkers. Zij krijgen vandaag de hoofdrol.
Na een oproep mochten de kijkers zich aanmelden. De aanwezigen waren de gelukkigen. Een extra spannend ingrediënt is natuurlijk dat iedereen wat lekkers mocht maken, om zijn favoriete chef hiervan te laten proeven. Oei, oei, de lat ligt hoog.
Ik kan wel verklappen dat ik ook een poging heb gewaagd, maar uiteindelijk besloot mijn rozenbonbons thuis te laten. Ik vond ze niet “chefproof” genoeg. 🙂
Er hing een heerlijk rustige sfeer in Studio 100. De genodigden druppelden binnen met kratten en tassen vol lekkers. Zorgvuldig voorbereide gerechten kwamen tevoorschijn werden ter plekke omgetoverd tot een elegante presentatie.
De ene helft van de tafels was gevuld met zoete gerechtjes, de andere kant met hartige. Wat een prachtige inzendingen! Helaas, de “pers” was er om het evenement te verslaan, niet om te proeven.
Alsof het uit een culinair magazine komt. Zeer elegant.
De gastvrouw van de dag, Hanne Troonbeeckx vermaakte zich opperbest tussen al dat lekkers.
Moeder en zoon lieten chef Quyên stralen.
Hanne van Troonbeeckx maakte een rondje langs alle kandidaten. Wat hadden ze gemaakt, wat vonden ze van dit feest? Welke chef zou het straks gaan proeven?
De chefs gaven toe deze dag nog weinig gegeten te hebben. Zij wisten dat er een hele tafel vol lekkers geproefd mocht worden. Hmm, lekker, misschien dan toch nog maar een hapje?
Iedere chef kreeg een vlaggetje. Deze mocht de chef prikken in de presentatie die zij het best vonden.
Terwijl Dagny Ros nog in gesprek was met Jan Buytaert, leek Jan Tournier te weten waar hij zijn vlaggetje in ging prikken.
Mag ik je voorstellen aan de winnaars van de felbegeerde Njamvlag 2015!
Een feestje is pas compleet als je het samen kunt vieren en zo geschiedde. Iedere chef ging met zo’n 20 kandidaten aan de slag om een gerecht te maken. Ik hoopte natuurlijk heel erg op zoet en werd vreselijk verwend door geplaatst te worden bij Dominique Persoone.
Laat ik eerlijk zijn, ik kende de chefs nauwelijks want in Nederland hebben we natuurlijk geen Njam. De chef Dominique kende ik ook niet van gezicht, maar wel wat betreft smaak. Al vele jaren lukt het nauwelijks om langs the chocolate line in Antwerpen voorbij te lopen zonder een doosje bonbons met chili, gefrituurde uitjes of wasabi.
Het was zeer plezant om Myriam Minne van het foodblog Hap & Tap weer eens te zien. Samen wisten we Dominique te strikken voor een fotootje met ons nagerecht.
Mijn Belgische medecursisten reageerden bijzonder enthousiast bij het horen wat we gingen maken. Zij kenden het: Rijstepap met gouden lepeltjes. Ik heb geen idee waarom iedereen hier zo blij op reageerden. Op internet proef ik bij het intikken: rijstepap met gouden lepeltjes een vleugje geschiedenis. De tijd van de 16e eeuw waar rijstepap echt een feestmaal was. In ieder geval heb ik het bordje samen met Myram geproefd en we vonden het njam, njam.
Comments