Deze Ombre Petal taart met Swiss meringue botercrème stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. En de spuitzak; daar kan ik geen genoeg van krijgen. Toeven spuiten; ik ben altijd een beetje teleurgesteld dat je er zo snel klaar mee bent. Het is heerlijk! En daarbij…. geen stress. Het taartje kun je in 20 min. spuiten. Dat is wel zo handig als je eens weinig tijd hebt.
Hoe maak je deze Ombre Petal taart met Swiss meringue botercrème?
Met wat voorbereidingen (biscuit bakken, eventueel alvast de Zwitserse merengue botercreme maken en eventueel kleuren), presenteer je supersnel een taartje. De topping kun je zelf kiezen. Ik koos voor Zwitserse merengue botercreme; een zijdezachte frosting maar niet zo vet als gewone botercreme. Ook handig omdat de taart niet in de koeling hoeft als de taart dezelfde dag wordt gegeten. En dat is soms wel zo handig. En een tweede maal zal het nog beter gaan en weet je beter met welke lepel of spatel je de petals het mooist kunt maken.
Ik begon met het biscuit gemaakt met Zeelandia biscuitmix. Of bak een biscuit volgens dit basisrecept!
De taart krijgt 3 biscuitlagen in 3 verschillende kleuren groen. De biscuitmix klaar is verdeel je de biscuitmix in drie schalen. Iedere laag wordt apart gebakken. Omdat het biscuit veel lager is moet je het korter bakken. Normaal is het ongeveer 35 minuten, nu bakte ik de delen ongeveer 16-18 minuten.
Zwitserse Merenque botercreme heb je in verschillende recepten. Een van de bekendste is de 1-2-3 methode. Dit betekend: 1 deel eiwit, 2 delen suiker (2 x de hoeveelheid van het eiwit) en 3 delen (3x de hoeveelheid van het eiwit) roomboter. B.v. 100 gram eiwit, 200 gram suiker, 300 gram roomboter.
Ik kies voor een recept dat eigenlijk dan 1-2-2 zou moeten heten.
1 deel eiwit, 2 delen suiker en 2 delen boter.
Ombre Petal taart met Swiss meringue botercrème
Benodigdheden voor 20 cm. taartje (inclusief 2 dunne lagen tussen de cake delen):
200 gram eiwit
400 gram suiker
400 gram roomboter
snufje zout
Zo maak je de Ombre Petal taart met Swiss meringue botercrème
Klop het eiwit enkele seconden kort door met het snufje zout. Het zout gaat een reactie aan waardoor het eiwit luchtiger wordt.
Verwarm een pan met water. Het is handig als je een mixer hebt met een ijzeren kom. Wellicht heb je anders een ronde ijzeren blanda. De kom moet goed in de pan passen met water.
De kom mag op de pan. Roer met een klopper continue door het eiwit en doe er beetje bij beetje de suiker bij. Goed blijven roeren. Je kunt voelen of de suiker is opgelost door je vingers in het eiwit te doen en het eiwit met suiker door je vingers te laten rollen. Is het suiker nog niet opgelost, dan voel je kleine suikerkorrels. Dit kloppen duurt zo’n 3-4 minuten en voel je goed in je armspieren.
Eiwit is niet veilig vanwege mogelijke salmonella-bacteriën. Bij Swiss Merengue Creme wordt het eiwit au bain marie net zo lang verwarmt totdat de suiker volledig is opgelost. Hierdoor is tevens het eiwit veilig.
De kom mag van het vuur en kan weer op de mixer. Mix je in een blanda, dan is het wellicht handiger om het eiwit over te hevelen naar een grotere beslagkom waar je goed in kunt mixen en lekker ruim is.
Het eiwit met suiker wordt nu 4-5 min. flink geklopt tot het stevig is. Proef maar… het is heeeeerlijk.
Omdat de boter er nu bij kan moet de klopper uit de mixer gewisseld worden voor de ander klopper. (Bij mij is de de K-klopper) Een gewone klopper (zie 2 foto’s hierboven) kan vaak de stugheid van het boter niet aan. Mijn handmachine kan dit overigens wel aan.
De boter moet op kamertemperatuur zijn. Soms verwarm ik het kort op de rijsstand in de oven, dat is zo’n 35 graden. Dan wordt de boter zacht maar smelt het nog niet. De boter gaat nu stukje bij beetje bij het mengsel. Is de boter niet helemaal zacht, dan kan het er halverwege wat hobbelig uitzien. Gewoon doorkloppen totdat er een heerlijk zachte, zijdeglanzende massa ontstaat. Dit is het moment om er eventueel wat smaakstof of kleurstof toe te voegen. De Zwitserse Merenque Crème is klaar.
De Merinque Crème is een week houdbaar in de koelkast en eventueel 3 maanden in de diepvries. Voor gebruik moet je het dan nog even opkloppen.
Is het erg warm weer, dan kun je een deel van de boter eventueel vervangen door margarine, kokosvet of Crisco voor een wat stevigere frosting, maar dan veranderd de smaak natuurlijk ook.
De 3 biscuits werden dun besmeert met abrikozenjam en een dunne laag Merenque Botercrème.
Drie spuitzakken werden gereed gemaakt in een eigen zak. Er werd een grote ronde tip gebruikt. bv. de Wilton 2a.
Hier ging ik de fout in. In een filmpje had ik gezien dat er een onderlaag gesmeerd werd over de taart. Ik zou zeggen, niet doen. Zeker niet als je met meer kleuren werkt, dit geeft later vlekken bij andere kleuren dan de onderlaag en de taart is straks toch wel helemaal bedekt met de crème.
Ook hier is het zoeken naar je favoriete attribuut om de druppel uit te smeren. Het kan met een spatel, met een lepel, maar ik vond een lange ijslepel (eigenlijk een extra lange theelepel) het prettigst werken. Veeg zonodig je lepel steeds af aan een papieren keukendoekje.
Hier gebruikte ik nog een eetlepel maar dan kan je niet goed bij de onderste stippen.
Het was paasochtend en de keuken had ik niet alleen voor mezelf. Iedereen draaide om elkaar heen. Ik vind het zelf een erg leuk taartje maar hij moet nog een stuk netter. Ik heb nog crème over uit de diepvries…. zal ik?
Drie lagen biscuit geven een erg leuk resultaat, ook als je voor slechts 1 kleur kiest aan de buitenkant.
De Ombre Petal cake met een verrassend gekleurde binnenkant.
Comments